Wandelen in het Vechtdal tussen Arriën en Vilsteren rond Ommen

Een weekend zonder wandeling voelt te kaal. Het gisteren de beurt hebben onze zoon met zijn tafeltennisteam te begeleiden naar een wedstrijd in Appelscha – ook een mooie wandelomgeving trouwens in het Nationaal Park Drents-Friese Wold – kon de zin om dan op zondagmiddag een uitgebreide wandeling in een stralende februarizon doen niet onderdrukken.

We – Klazien liep mee ditmaal – startten en eindigden bij wereldrestaurant De Lindenberg (informatiepunt Varsenerveld in het Wandelnetwerk Vechtdal) aan de Balkerweg net buiten Ommen. Vandaar het Ommerkanaal over, links het Ommer Bosch in voor een flinker slinger over bospaden. Langs en door de oostzijde van de wijk Alteveer naar Arriën. Vanaf het buurtschap parallel aan de voormalige N34 naar de stad Ommen terug.

De Vechtbrug over – het kriebelt wel, dat de ijssalon van Ekkelenkamp op zo’n zondagmiddag nog niet open is – naar Landgoed Het Laer. De bospaden en bruggetjes van de Laarmanshoek, langs Ada’s Hoeve en een reusachtige naald langs begraafplaats Laarmanshoek naar de Laarbrug over de Regge. Daar was het even opletten. Het wandelnetwerk respecteert hier gemeentegrenzen en de aansluiting tussen het Ommer en Dalfsener deel wordt hier niet met een grijze pijl goed aangegeven. Aan de overkant van het water dus het vervolg van de route, eerst langs de R101 slingerend langs camping Laarbrug, de N48 onderdoor. Genoeg asfalt weer voor vanmiddag. Linksaf het bos in, het landgoed Vilsteren door richting Vilsteren. Over de Groote Esch tussen Vilsteren en de Vecht naar de stuw vlakbij Congreshotel Mooirivier. Dit stuk langs oude Vechtarmen, over grasdijken en leuke klimmetjes met uitzichten is zeker een aanrader. Langs de waterschapsbank en de stuw via campings aan de noordoever van de Vecht, door de uiterwaarden en door het buurtschap Varsen terug naar Ommen. Daar trok de grasdijk langs het Ommerkanaal zo, dat we het wandelnetwerk vanaf de N34 links lieten liggen en het kanaal volgden tot de volgende stuw. Het laatste stukje naar De Scharrelhof en de Lindenberg – illegaal – door een bosperceel – mooier was een doorlopend pad langs het Ommerkanaal geweest – naar de auto met 26 wandelkilometers meer in de benen.