Rogier Pelgrim – Roll The Dice

rogier pelgrim roll the diceVia een Voordekunst crowdfunding campagne haalde singer/songwriter Rogier Pelgrim 120% van zijn gevraagde bedrag binnen om de opvolger van Our Lady of the Plains (2012) te kunnen opnemen. Met muzikale helden als Jeff Buckley, Johnny Cash en Damien Rice weet je een beetje wat je kunt verwachten. Elf afwisselende liedjes geproduceerd door René de Vries en gemixt door Martijn Groeneveld. Deze heren verzorgde eerder opnames en producties voor bijvoorbeeld Blaudzun, VanDryverBrown Feather Sparrow, This Beautiful Mess, Lucky Fonz III en Janne Schra. Opener en eerste single Listen is opgewekte folk. “Listen, don’t speak.” Aanstekelijke meezingpop in“You don’t have to take that” Weight Upon Your Shoulders. Gelaagde verwijzingen naar het dobbelen, Amazing Grace en het komende koninkrijk. Als je echt iemand nodig hebt, op wie je kunt vertrouwen in de publiek vast uit de stoelen stotende titeltrack. Gas terug voor een ingetogen liefdesliedje op gitaar. “She’s a quiet girl, she is mine…” Opnieuw hoop in Hey Joseph. “I believe the fool is king, I believe the poor will sing, I believe it’s about to turn around.” Het is die bijbelse logica uit de Klaagliederen of de Bergrede die zo tegen je gevoel indruist. De arme rijk, de verliezer wint, de zwakke sterk, de gebrokene heel en de rijke die nog door het oog van een naald probeert te kruipen.

Hoempapa, in gedachten zie je publiek al inhaken en “lalala” meezwieren op het melancholische miniatuur Misery Man. Draaimolenmuziek. Sliding gitaarspel zonder smerig te klinken in One of a Kind. Je wordt haast gedwongen te luisteren. Knappe afwisseling tussen de verzen en refreinen qua stembereik. Liefde voor vrouwlief en de zin er samen tussenuit te knijpen is er in Darling drive me far, eentje voor de liefhebbers van Paul McCartney. Gevoelens kunnen ook vervagen, zoals Rogier in Gone bezingt. De wals How We Fell From Grace is een dromerig duet met vaste achtergrondzangeres Jannica Woudstra. De afsluiter Courage is ingetogen, warm door de percussie en het pianospel. “what is it that you fear, my dear?” Niet bang zijn, gewoon op re-play!