Geteste Android apps januari en februari 2014

Yammer

Capgemini en Yammer is al jaren een succesverhaal van hoe bedrijven social media platforms voor en door de eigen medewerkers kunnen inzetten. Naast de web client biedt Yammer natuurlijk voor Android een app. Na al eerder een paar keer geprobeerd te hebben in te loggen in de applicatie en maar niet te slagen, snapte ik onlangs hoe dat kwam. De Single Sign-On die ook op Yammer is losgelaten, moet eerbiedigd worden. Zonder die context willen inloggen met een e-mailadres en ‘eigen’ wachtwoord, gaat niet. De truc is om op de webpagina van Yammer te zoeken naar de Android app en het daar getoonde tijdelijke wachtwoord te gebruiken in de app op je smartphone.
Yammer SSO Android aanwijzing

Aldiko

Ik was na het BlackBerry tijdperk vergeten, dat om de Adobe boeken met DRM te kunnen lezen op andere platformen wèl apps zijn. Op Android kun je daarvoor prima met de gratis Aldiko reader app uit de voeten. Je moet in de app jezelf met je Adobe ID aanmelden om je apparaat te autoriseren dergelijke e-books te kunnen lezen. Zet de PDF / EPUB files in een folder op je smartphone en lezen maar!

Facebook Messenger

Dankzij het in december uitgerole Facebook Messenger duiken nu ook Chatbeads op op je startscherm als overlay als er nieuwe berichten zijn. Het hoofd van een ‘vriend’ aanklikbaar om verder in-app te chatten. Facebook zelf start sinds december een stuk trager op. Ik vermoed dat de presence van Facebook contacten achter de schermen moet worden doorgegeven aan Messenger en checks plaatsvinden of je in plaats van de Facebook Berichten functie wel Facebook Messenger hebt geïnstalleerd.

Amber Alert Nederland

Er waren al diverse Amber Alert apps, maar sinds half januari dan toch ook de officiële in navolging van die op iOS. In de Android app kun je als fotosliders of op een kaart een overzicht van de nu vermiste kinderen doornemen. Je kunt desgewenst gegevens van je eigen kinderen opslaan inclusief foto’s. De insteek is, dat mocht één van je kinderen ooit vermist raken je via de app het profiel direct kunt doorsturen naar de politie.

In zo’n integratie geloof ik nog niet. Je zult waarschijnlijk zelf naar het politiebureau mogen om aangifte te doen en opnieuw het doopceel van je kind mogen lichten. Als visuele hulp voor de sms berichten is de app wel geschikt.

Quora versus Jelly

Voormalig Twitter baas Biz Stone heeft met Ben Finkel de nieuwe zoekmachine Jelly gelanceerd. Via een Android app kun je een foto maken van het object waarvan je meer wilt weten, het omcirkelen en vervolgens met vraag uitzetten in je sociale netwerken. De hoop is, dat er zinvolle antwoorden gegeven kunnen worden. Het product is nog maar net nieuw, het heeft dus onder de weinige gebruikers nog een hoog uitprobeer gehalte. Eric van den Berg (Isimedia) ging op verkenning uit en schreef erover op zijn blog.

Het deed me zelf teruggrijpen op Quora, de – op tekst gebaseerde – Q&A portal, waarvoor niet op BlackBerry, maar natuurlijk wel Android een app te vinden is. Waar ik op de website al een poos niet meer was geweest, zorgen de push notificaties van de app ervoor, dat ik weer meer geprikkeld wordt mijn kennis en kunde ook daar te delen.

SumAll

Als statistieken integrator van traffic en interactie op mijn websites en sociale netwerkprofielen gebruik ik nu enkele maanden SumAll. Ze bieden dagelijkse en wekelijkse overzichten per e-mail, maar – om die overbodig te maken – ook een Android app, waarmee je à la minute inzicht krijgt in de stand van zaken.

Mijn Pakket

MijnPakket is de officiële app van PostNL voor het volgen van je pakket of aangetekende zending. Met deze app heb je de bezorginformatie van al je pakketten binnen handbereik. Zo weet je altijd waar en hoe laat je pakketje komt, waar je ook bent.

Push notificaties krijg je bij niet thuis, levering aan buren of bij levering op postkantoor. Notificatie van een nieuw pakket in het overzicht vind ik een gemis. Desgewenst kun je in-app kiezen voor bezorging op een andere dag, bij de buren of op het postkantoor als je toch niet thuis bent of was.

Adsense

Met de Google AdSense-app kun je de belangrijkste gegevens uit je AdSense- en AdMob-accounts bekijken. Naast een accountoverzicht met (hopelijk) inkomsten ook de gedetailleerde prestatierapporten

Let op: YouTube-inkomsten en inkomsten uit de verouderde versie van AdMob zijn niet beschikbaar in deze app.

Bandcamp

Bandcamp is een site / community voor independent artiesten en bands die hun muziekproducten willen verkopen. Er is nu een Bandcamp Listening App voor fans. Daarmee kun je de muziek die je ooit bij Bandcamp hebt gekocht onbeperkt streamen naar je mobiel. Verder krijg je toegang tot een wekelijkse podcast rond nieuwe Bandcamp releases, de Bandcamp Weekly. Een Bandcamp fan account is nodig om te kunnen luisteren. Meer daarover op http://bandcamp.com/fans. De app vereist Android 4.0.3 of hoger.

Instagram

En ja, ook ik ben over op Instagram. Het winnen van een workshop Instagram van Anna-Maria Mantel-Giannattasio a.k.a. @puur was de reden. Ik kan 2 maart bij de workshop natuurlijk niet zonder account komen aanzetten 😉 En dus is de Instagram app geïnstalleerd en zet ik m’n eerste foto’s die ik voor Instagram schiet online.