Frans van Loef – Stoppen met stapelen

Stoppen met stapelenIn Stoppen met stapelen draagt Frans van Loef praktische oplossingen aan voor het herkenbare probleem, dat veel organisaties plannen op plannen blijven stapelen en per saldo weinig gedaan krijgen. Verlamming, een geringe verandercapaciteit in een doorgaans sterk concurrerende markt is fnuikend voor de toekomstbestendigheid van de organisatie. Waarom er niet wordt ingegrepen, ligt aan onduidelijke horizonnen of bang zijn om kansen te nemen. Managers die nieuwe initiatieven opzetten worden meer gewaardeerd, dan degenen die radicaal projecten stoppen. Als de commerciële druk groter is dan de productiecapaciteit kan leveren, heb je een groot probleem. Een opschoonactie begint met een inventarisatie wat er werkelijk op de organisatie-agenda staat, waarover gecommuniceerd wordt, zowel intern als extern. Een time-out en duidelijke keuzes om projecten radicaal te stoppen, zijn nodig. Ja, stoppen betekent in werkelijkheid afremmen, afbouwen, ontmantelen en kost dus ook geld, tijd en mensen. Er resten natuurlijk ook trajecten die bewust wel doorgezet worden. Daar helpen principes als plannen van schaarse middelen en praktijkervaringen uit time management en productiviteitsverbetering. Het schap-principe kan nog een eye-opener zijn: als je een ‘project’ zou willen toevoegen, moet je een ander ‘van het schap’ halen. Interviews illustreren de hoofdstukken rond deze procesinterventie.

[slideshare id=30089006&doc=stoppenmetstapelen-fransvanloef-140116072905-phpapp01]

Over de auteur

Frans van Loef is eigenaar van Freecapacity. Hij ondersteunt organisaties in het aanscherpen van hun focus en het optimaal benutten van hun capaciteit, door met activiteiten te stoppen in plaats van te blijven stapelen. Frans van Loef is daarnaast spreker, inspirator en executive coach.