Adam Grant – Geven en nemen: de verborgen dynamiek van succes

Geven-en-nemenNa het zien van een presentatie van Adam Grant op Skillsoft.com heb ik in januari de Engelse versie een podium gegeven en toen de Nederlandse versie Geven en nemen: de verborgen dynamiek van succes gereserveerd bij de bibliotheek. Hoe kort en krachtig de 45min spreekbeurt was, zo taai en overvloedig is de boekversie. In ruim 350 pagina’s verzoop ik vaak in de case studies die me aan de praktijkbeschrijvingen van neurologische aandoeningen en aparte ziektebeelden door Oliver Sacks deden denken. Ondergedompeld in de wereld van Amerikaanse politici, sporters en ondernemers is het spoor niet altijd even helder. De hoofdgedachte is, dat tussen typische nemers (profiteurs, egoïstische soortgenoten) en gevers (ogenschijnlijk of oprecht altruïstisch, opofferend) ook nog uitruilers (voor wat hoort wat) zitten. Uit allerhande onderzoek blijken de gevers zowel de grootste kans van mislukken als slagen te hebben. En dan is het zaak de sleutels achter de dynamiek van dit succes te vinden. Samenwerken, krachtloze communicatie en opmerkzaam zijn niet ten koste van jezelf te handelen en op z’n tijd het competitieve spel met uitruilers en nemers mee te spelen zijn belangrijk. Dan heb je blijvende impact en kan jouw leven na een lange, vaak onopvallend voortraject, opeens zo uit de schaduw treden, dat je bij de finish wel de winnaar blijkt te zijn.

Pas in de laatste 20 pagina’s wordt het echt concreet voor de lezers die behoeften hebben aan lijstjes en stappenplannen. Het recept volgens Adam Grant:

  1. Bepaal je geefquotiënt en wederkerigheidsstijl
  2. Zet een wederkerigheidskring op. Leer helpen en geven. Anderen helpen jou op hun beurt ook.
  3. Help anderen hun baan vorm te geven – of geef je eigen baan vorm – zodat daarin meer geefgedrag mogelijk is.
  4. Begin een liefdesmachine, ontleend aan de Love Machine van Linden Lab.
  5. Verleen vijfminutengunsten. Vraag mensen wat ze nodig hebben en zoek manieren om hun tegen minimale persoonlijke kosten te helpen.
  6. Beoefen krachtloze communicastie, maar word een pleitbezorger.
  7. Sluit je aan bij een gemeenschap van gevers.
  8. Begin je eigen vrijgevigheidsexperiment.
  9. Help een project financieren. Crowdfunding dus.
  10. Vraag zelf meer om hulp.

Over de auteur

Adam Grant (1981) is hoogleraar aan Wharton, en een gelauwerd onderzoeker en docent. Hij promoveerde summa cum laude aan Harvard, waar hij werd onderscheiden met het John Howard Scholarship voor zijn onderzoek. Hij is uitgeroepen tot een van de 440 beste psychologen ter wereld.

Zie ook de recensie in Volkskrant en die van Brigitte Koehler.