Wintertocht SWOS rond Ruinerwold

      4 Comments on Wintertocht SWOS rond Ruinerwold

Voor vandaag stond de Wintertocht van de SWOS op het programma. Start en finish bij dorpshuis De Barg’n in het buurtschap Berghuizen. Nu was ik onlangs op de FLAL wandeltocht van Horst naar Karspel vanuit Rogat ook al in Berghuizen en omgeving geweest. Steun van de meest actieve wandelvereniging in de omgeving door regelmatig met ze mee te wandelen is ook wat waard. Routebouwers weten gelukkig elke keer nog niet bekende paden en weggetjes te ontsluiten.

Eerst om het trekgat en door het natuurgebied achter de kerk in Berghuizen zelf om vervolgens over de Koekangerdwarsdijk te lopen richting het spoor. Parallel aan het spoor naar Broekhuizen en de Noorderkanaalweg aan de al genoemde Hoogeveense Vaart. Voorbij de sluis bij Rogat – intussen heb ik het nog niet gelopen stuk van het Westerborkpad ermee ‘ingehaald’, destijds had ik de vaart gevolgd naar Echten, omdat ik dat mooier vond – verlaten we het asfalt weer voor parallel aan het Kuipersdijkje lopende bospaden. Zo komen we weer eens vanaf de oostzijde bij het tolhuis De Knijpe en de Oosterbroekenweg. Langs de oostzijde van de wijk Oosterboer komen we zo bij de eerste rust, manege De Baander.

Vanaf De Baander volgen we het voetpad tussen de Oosterboer en de spoorlijn tot aan de Blankensteinweg. Via een klein stuk van het Meppelerbos – vanwege de houtkap wordt het hier kaler – duiken we het spoor en de N375 onderdoor om langs de Wold-Aa naar natuurgebied en recreatieterrein De Engelgaarde te gaan. Deze door zandafgravingen ontstane plas werd ‘vroeger’ het gat van Blijdenstein genoemd. Blijdenstein is het bijbehorende buurtschap. Er wordt gratis warme chocolademelk uitgedeeld, altijd lekker op zo’n vrieskoude dag.

De route gaat verder richting Ruinerwold, dat we via de Kerkweg en rotonde met Dijkhuizen doorlopen. Door de woonwijken terugslingerend richting de volgende controle- en rustpost in caf√© ‘t Wold. De karakteristieke boerderijen aan Dijkhuizen, Keuterhoekweg en Dr. Larijweg, inclusief nieuwe recreatievoorzieningen als De Toffe Peer richting Oosteinde zijn mooie afleiders onder het wandelen. In Oosteinde gaan we weer zuidwaarts richting Berghuizen. Een lang stuk asfalt, dat net op tijd afwisseling biedt met een rondgang om het door turfwinning ontstane¬†Sultansmeer. Tegenover forellenvijver en minicamping De Woldstek rechtsaf, langs de Wold-Aa het laatste stuk terug naar Berghuizen.