William Dalrymple – Negen levens

negen levensGetipt door een Indiase collega en projectmedewerker heb ik William Dalrymple in de bibliotheek opgezocht. Ik had eigenlijk Return of a King (2012) op het oog, maar ben eerst in Negen levens (in 2010 vertaald uit het 2009 in het Engels verschenen origineel) gaan lezen. In dit boek komen 9 verschillende religieuze invullingen uit diverse hoeken van het subcontinent India aan bod. Van een tempelprostiuee, een beeldenmaker tot een Soefi-aanhanger. Krisjna opvattingen en allerhande seksueel getinte uitspattingen, tot de vraag of je de gelofte van geweldloosheid nu wel of niet kunt breken. Je ontmoet een Jainistische non die geleerd heeft zo onverschillig te worden, dat ze het pad van vrijwillige uithongering, dat haar enige en beste vriending heeft bewandeld, graag wil volgen. Je maakt kennis met een dalit die naast fabrieksarbeider en puttengraver voor leden van de hogere kasten een aantal maanden zelf wordt vereerd en aanbeden tijdens zijn nachtelijke dansoptredens in een godenkostuum. Leer hoe godenbeelden gemaakt worden, Tibetaanse monniken tegen de Chinezen aankijken, en wat er op godsdienstig terrein sluimert in de grensstreken met Pakistan en Bangladesh. Begrijp, waarom eeuwenoude orale verhaaltradities dreigen verloren te gaan door alfabetisme, en hoe moderne jongeren liever informatica studeren en bij één van de bekende automatiseringsbedrijven aan de slag gaan, dan in een tempel of werkplaats te blijven werken om de familie in ere te houden. Bloeddorstige goden, drinken uit schedels, extreem vegetariër zijn, bezorgd zijn om karma, berusting, scheiding van de wereld en emoties. “We worden er zo gelukkig van,” zei Karnat, “dat we niet meer weten wat verdriet is.” eindigt Dalryymple na zijn negende opgetekende levensverhaal. Een boeiend boek over een de Indiase werkelijkheden van het hindoeisme, boedhisme en islam.

Over de auteur

William Dalrymple (1965) is een Schots historicus en auteur van diverse reisverhalen over het Midden-Oosten en Azië, waaronder In de schaduw van Byzantium. Hij is lid van de Royal Society of Literature en van de Royal Asiatic Society en oprichter en mededirecteur van het Jaipur Literatuurfestival.