Wandeling in Salland rond Heino

Voor vandaag heb ik weer een wandeling met de Wandelnetwerkkaart Salland en de handige handige Waypoint planner site van het wandelnetwerk Overijssel een 40km route in de regio tussen Dalfsen, Raalte en Lemelerveld in elkaar gezet. Start en finish voor mij in Heino voor de rooms-katholieke kerk schuin tegenover restaurant, bowlingcentrum Oortwijn in de Canadastraat. Even verderop zit het Toeristisch Overstappunt aan de Paalweg 5, maar je kunt deze route ook bij Museum/ Kasteel Het Nijenhuis, knooppunt Elshof (Elshofweg 17), Raalte Basiliek (hoek Marktstraat-Kerkstraat), Het Raen (bij de hoek Ganzenboomlaan – Weidelaan, Raalte), De Veldhoek (Schoolbosweg 10 Heino) of Krieghuisbelten (Krieghuisweg 19, Raalte) beginnen.

Vanuit het dorp Heino eerst over de Paalweg naar het zuiden, via Landgoed ‘t Rozendael, Summercamp Heino het spoor over naar het Landgoed Het Nijenhuis naar het al genoemde Kasteel Het Nijenhuis, dat tevens een museumlocatie van De Fundatie is. Buiten het landgoed over de Assendorper dijk langs de Nieuwe Raalter wetering naar de Velnerweg, waar een Rustpunt is bij theeterras Overkempe.

Even over weteringen

‘Wetering’ betekent gegraven watergang. In de loop der eeuwen waren er langs de rivier de IJssel lang gerekte zandige oeverwallen van enkele meters hoog ontstaan. De mens zorgde in de Middeleeuwen bovendien voor steeds meer bedijking. Het water uit Salland kon daardoor niet meer vrij naar de rivier afstromen waardoor het gebied dat voornamelijk uit woeste gronden bestond op veel plaatsen uitgesproken moerassig was. Om ontginning van het gebied tussen de Sallandse heuvelrug en de rivier mogelijk te maken werden vanaf de 13e eeuw de weteringen gegraven. Ze begonnen vaak als natuurlijke beekjes die ontsprongen aan de voet van de heuvelrug. Eerst volgden ze een oost-west richting om in de buurt van de IJssel af te buigen naar het noorden. Door deze afwatering werd het gebied beter geschikt voor bewoning en bewerking. Tot 1900 werden de watergangen eeuwenlang ook gebruikt voor het vervoer van onder meer veldproducten, hout en mest per zomp.

Via Elshof naar Raalte

Even verderop ligt (vakantie)huis De Velner. Vanaf hier weer naar het zuidwesten, naar de Nieuwe Wetering en het buurtschap Elshof. Over de Engeweg, het asfalt slingert naar ‘t Rozen en De Katerstede, over de Stobbenbroek, waarbij de Stobbenbroek waterleiding tweemaal wordt gekruist. Je komt zo uit bij de N348 die je oversteekt om Raalte in te lopen. Via het oorlogsmonument, de voormalige havezate De Hofstede en het gemeentehuis achter de plaatselijke basiliek aan en dan dwars door door het winkelgebied. Aan de andere kant van het centrum wacht het Overijssels Kanaal. Via de oostzijde loop je noordwaarts de N35 onderdoor en verderop de brug weer over door de nieuwbouw van de achterliggende decennia en het splinternieuwe Het Overstigt. De tot fietsstraat ‘afgewaardeerde’ bomenlaan Harinkdijk loopt het lekker door.

Afwisselend terrein tussen Raalte en Lemelerveld

Het net gerealiseerde Hoftheater (verbazingwekkend ver van de bebouwde kom neergezet) leidt weer naar een stuk bos, parallel aan de N35, het Landgoed en havezate ‘t Reelaer. Onderweg is een Rustpunt annex Landwinkel De Knapenvelder, waar in onvervalst dialect de voorbijganger wordt toegesproken. “‘t is een kwestie van umme oe henkieken, luusteren, vulen en roeken” Bij de rietkragen aan de Raalter Wetering een rustmoment. Een deel van het Raalterwoold is bij Natuurmonumenten in beheer, een groot deel is particulier bezit. Ten opzichte van de wandelkaart zijn de palen in het veld aangepast om de wandelaar juist wel door dit heuvelachtige naaldbos te leiden en anderen (met name mountainbikers met smalle poorten, hekwerken en verbodsborden buiten te houden.  Door bossen, langs de rand van wat weilanden kom je bij familevakantiepark Krieghuusbelten, maar sla je vóór het park linksaf, voorbij De Hof van Eigen Aardigheden (vandaag gesloten). Zigzaggend over klinkerwegen, onverharde bomenlanen met namen als Twentseweg of Akkerweg blijf je ten westen van het dorp Lemelerveld en kom je bij het Weerdhuis bij een brug over het Overijssels Kanaal (tussen Zwolle en Vroomshoop).

Langs het water en de akkers naar Heino terug

Hier is het een kleine 2km over de grasdijk aan de zuidzijde lekker doorstappen. Aan de overzijde ligt Dalmsholte. Aan de Kanaaldijk zelf is weer een Rustpunt bij voormalig agrarisch bedrijf Beumer. Verderop ligt  Camping Heino annex restaurant De Remise, waar ik met de Vechtdal Wandelvierdaagse in 2011 overheen mocht. Hier is ook het al genoemde Startpunt Veldhoek. Meer horeca enkele kilometers verder bij restaurant en zalencentrum De Veldhoek. De N35 (rondweg Heino) onderdoor en dan door het dorp Heino weer richting de kerk en auto.