Met Ganttify wordt een takenbord een planning

Ganttify logoIn maart en september 2010 besprak in in twee etappes Tom’s Planner. Onlangs lanceerde Thomas Ummels c.s. een nieuwe service Ganttify, het eerste tastbare resultaat van de overname van het Amerikaanse bedrijf Gantto Inc. Ganttify geeft gebruikers van Basecamp, Trello en Google Calendar de mogelijkheid om hun kalender in 2 stappen om te toveren tot een overzichtelijke project planning:

  1. Inloggen met je Basecamp, Trello of Google credentials op http://www.gantt-chart.com/
  2. Kies het project dat je wilt bekijken.

Ganttfy biedt vervolgens aan:

  • in de planning groepen taken in te klappen, detailniveau te wijzigen van 5 minuten intervals tot maanden of juist de weergave te centreren rond vandaag.
  • Ook is het mogelijk om de project planning naar een afbeelding of pdf te exporteren, om toe te voegen aan een rapport of te printen.

Ter geruststelling: Ganttify leest alleen projectgegevens, je kunt dus geen kaarten, lijsten of border maken of bijwerken of commentaar ingeven bij taken. Zie het dus als viewer in Gantt formaat, een functie die Basecamp, Trello en Google Calendar niet bieden. In elke moderne pc, Mac of Linux browser is Ganttify te gebruiken. Op iPhone en iPad alleen in combinatie met Safari. Eind april komt een update met iCal en Outlook functies.

Ganttify is de komende 6 maanden gratis en gaat daarna $29 per jaar kosten. Zoals met elk stuk gereedschap geldt ook hier: weet wat je doet. Ganttify is géén planner, het toont wat je zelf hebt (kunnen) plannen.

Praktijktest met Trello

Het electronisch takenbord Trello gebruiken we in ons huidige programma om locatie-onafhankelijk op pc of smartphone te zien wie welke kaart(en) onderhanden heeft. Op een aantal taken zit een (extern ingegeven) vervaldatum. Trello biedt echter niet de mogelijkheid om een startdatum aan te geven. Welke kolommen je gebruikt, wij

  • backlog
  • to-do voor de komende 2 weken
  • doing voor onderhanden klussen
  • done voor afgeronde taken voordat ze in rapportages verwerkt zijn en gearchiveerd
  • kaizen voor verbetersuggesties ten aanzien van het proces

mag je zelf weten. Trello herkent die context niet en kan dus ook alleen notificaties voor het naderen van een vervaldatum afgeven. Ganttify zet de kaarten onder elkaar en zet een vinkje op de datum in de planning van de vervaldatum. Dat is geen planning of Gantt weergave zoals je in traditioneel geplande projecten of programma’s zou doen. Klopt, maar deze opzet past nu eenmaal in een wat losser programma, waarin context en deliverables op detailniveau bewegelijk zijn. Trello heeft zelf naast de kolomsgewijze weergave ook een kalenderweergave, waarin de kaarten op vervaldatum in hun geheel zijn geplaatst.

Praktijktest met Google Calendar

Afspraken in je Google Calendar hebben natuurlijk wel een begin en een eind. En die kun je dus wel als balken weergeven in iets dat lijkt op een Gantt planning. Afhankelijkheden of knelpunten worden natuurlijk niet 1-2-3 inzichtelijk, of je moet van dubbele afspraken houden. Die had je dan in Google zelf ook wel gezien.

Geen Basecamp ervaring

Ik heb geen Basecamp en kan je dus niet vertellen hoe Ganttify daarmee omgaat.