Marc Poorter – De waarheid en het koninkrijk

Marc Poorter Waarheid koninkrijkIn de grotendeels autobiografische psychologische roman De Waarheid en het koninkrijk vertelt Marc Poorter (overigens een pseudoniem) het opgroeien van de hoofdpersoon Mario Man in ‘t Veld in een gezin van Jehova’s Getuigen. Als kind van de jaren ’50 groot wordend in Den Haag betekent dat gepest worden op school, kiezen tussen ‘de wereld’ en haar verlokkingen (van knappe klasgenote Silvia, drank, drugs en seks, niet goedgekeurde muziek) en het aanstaande koninkrijk, waarvoor dagelijks gepredikt moet worden. Na verdacht te zijn van het plegen van immoraliteit met Silvia ervaart Mario wat het is om tijdelijk uit de gemeenschap gestoten te worden, door vrienden, gemeenteleden en familie voor dood gehouden te worden. Deel 1 telt vervolgens af naar 1 januari 1975, de dag waarop de Nieuwe Wereld zal aanvangen. Afscheid nemen van dierbare herinneringen, verkopen van materiële goederen om de opbrengst aan de organisatie te laten toevallen. Maar….het Armageddon begint nog niet, deel 2 na een tijdsprong wel. Grenzen tussen waarheid en ‘allemaal praatjes’, zien en geloven, vrije keuze of door de gemeenteleiding bij de les gehouden worden en de alsmaar koeler wordende famliiebanden tekenen Mario’s leven. Het beklemmende van de geloofsgemeenschap, de ontworsteling en de dunne lijn tussen de ‘koninkrijkslach’ op hebben en totaal aan de grond raken, zijn knap verwoord. Het boek leest als een trein, persoonlijk daar ook gedaan 😉

Over de auteur

Marc Poorter studeerde proza aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij geeft trainingen in het spreken in het openbaar en is cursusleider van schrijfopleidingen. De Waarheid en het Koninkrijk is zijn debuut.