Iona – Edge of the World – live in Europe

iona edge of the worldIn het afgelopen anderhalf jaar nam de Brits/Iers/Nederlandse band Iona op vier locaties (Leeds, Liverpool, Bilston en Aalsmeer) tijdens hun Another Realm tour in totaal 20 tracks op die nu samen als de dubbelCD Edge of the World – Live in Europe zijn uitgebracht. Joanne Hogg (zang, gitaar, toetsen), Dave Bainbridge (toetsen, gitaar), Frank van Essen (drums, percussie, viool, zang), Martin Nolan (uillean pipes, fluiten) en Phil Barker (bas) nemen je mee terug naar hun begintijd, nu 25 jaar geleden met Irish Day en Today. Zoektochten naar de reizen van evangeliserende monniken op en vanaf eilanden als Iona en Lindisfarne. Dan naar Another Realm (2011) met de titeltrack. Op de eerste CD vind je Jigs met een traditionele doedelzakmelodieĆ«n in competitie met het gitaarwerk van Dave. Op de tweede schijf staat Castlerigg / Reels, dat van hetzelfde soort is. De bandleden lichten hun werken toe en maken tussen de liedjes volop grappen. Goed, dat naast het applaus van het publiek ook dat typisch Iona-concertelement is meegenomen in de mix. Korte radiopotente liedjes zijn er niet. Dit is uitgesponnen kwaliteit die gerust 7, 8 of bijna 12 minuten per stuk duurt. Recent materiaal zoals White Horse, The Ancient Wells en Let The Waters Flow en terug in de tijd met Luke the Calf en Wave after Wave.

In deel 2 oudjes als Chi-Rho en Flight of the Wild Goose, die – hoewel evoluerend sinds hun ontstaan in de 90’s – nog steeds fantastisch uitgevoerd worden. And the Angels Dance en Ruach (instrumental door Frank op viool met Dave op toetsen), de samenzang met het publiek in An Atmosphere of Miracles part 3 tot de als toegift gespeelde Iona klassiekers Bi-Se I Mo Shuil part 2 en Columcille. Soms ingetogen als in de titeltrack, vaak bijzonder expressief en je versterker smekend om een draai naar rechts van de volumeknop. De door Frank van Essen gemaakte mix kan het hebben. De diverse instrumenten komen prima tot hun recht om je tweemaal ruim een uur luisterplezier te bezorgen.