Concertverslag Iona in Troubadour Hardenberg

Zondagavond was de band Iona in De Troubadour in Hardenberg om Edge of the World – live in Europe, de nieuwe dubbelCD aan fans te presenteren. Met intussen 25 jaar op de teller mogen toetsenist/gitarist Dave Bainbridge, toetseniste/gitariste/zangeres Joanne Hogg, drummer/violist Frank van Essen, bassist Phil Barker en fluiter Martin Nolan zich gelukkig prijzen, dat de band er nog steeds toe doet. Een gemĂȘleerd publiek van Duitsers en Nederlanders, jong en oud, ‘buren’ van de in Collendoorn wonende drummer, maar ook uit Alkmaar of Zoetermeer gekomen belangstellenden. 15 april 2011 zag ik de band voor het laatst in Hedon, Zwolle. Zaterdagmorgen was Iona nog te gast op het 4e Musketiers event in de IJsselhallen, ook in Zwolle. Voor 4.500 mannen spelen vond Joanne Hogg ‘scary’, het knusse etablissement in Hardenberg, waar publiek heel dichtbij de groep kon staan en dansen, is dan veel gezelliger. De leeftijd begint te tellen, en hoewel er grappen over dozijn werden gemaakt, zijn de leesbrillen, spiekbriefjes en het vergeten zijn of een bepaald stuk nu wel of niet op de live CD’s staan tot en met even niet meer weten, dat je ook een partij had moeten spelen, niet van de lucht.

Nog altijd is het vakmanschap en plezier in het spel geweldig om te ervaren. In de eerste helft bijvoorbeeld Irish Day, Today, Jigs, Chi-Rho en Edge of the World. In de pauze natuurlijk gelegenheid om opnieuw met de vele bekenden bij te praten, handtekeningen te scoren op een nieuw gekochte CD of mega-ansichtkaart van de band. Daarna opnieuw een volledige set met stukken als Flight of the Wild Goose, Ruach, de intimiteit van Encircling . Natuurlijk flink wat stukken van het laatste studioalbum Another Realm, maar ook de – hoewel al lang niet meer 1:1 als het origineel uit de 90’s klinkende – oudere liedjes als Treasure of Luke, meezingen op An Atmosphere of Miracles part 3 en de bijna-finale Castlerigg/Reels. Bi-Se I Mo Shuil part 2 was bewaard als toegift. Met een start rond 19.10u en een einde na 22u een avond vol puike muziek. Bevriende gitaristen hingen in gedachten hun eigen instrument al aan de wilgen, zo onder de indruk van multi-instrumentalist Dave Bainbridge. De knappe tandems met Martin Nolan, het steeds meer drijvende basspel van Phil Barker, het drumspel van Frank van Essen en de nog altijd prima bij stem zijnde Joanne Hogg oogsten terecht aanhoudend applaus.