Cabaret Herman in een bakje geitenkwark

Herman20in20een20bakje20Geitenkwark20-20foto20liggendVocaal cabaret met ballen en gevoel, dat is de slogan die Benny van der Bijl, Polle Vrienten (inderdaad zoon van Doe Maar voorman Henny Vrienten), Rein Mulder en Rob Veugelaers aan hun creatie Herman /  Geitenkwark geven. En de vlag dekt de lading. In de zomer van 2012 waren ze al een hit op de Parade en begin 2013 het absurdistische voorprogramma van Doe Maar. U kent ze misschien ook wel van het tv-programma ‘The Sing off’. Eerder stonden ze in Theater Hofpoort in Coevorden en vanwege de enthousiaste reacties, had theater De Voorveghter in Hardenberg ze geboekt, suggererend dat Herman in een bakje Geitenkwark zo maar eens dé ontdekking van het seizoen kunnen zijn. Nooit vies van een nieuwe uitdaging, had ik een ticket bemachtigd, net als ruim driekwart van de zaal in Hardenberg.

Close harmony, human beat boxing en raps: een persiflage op een traditionele boyband of vocal ensembles. Het kwartet brengt anderhalf uur lang een bizarre reeks seksistische grappen, uitgespeelde (natte) jongensdromen, fictieve commercials en maffe conversaties. Het tempo is hoog, de overgangen bewust abrupt. Het publiek grinnikt en krijgt zo ongeveer geen tijd tussendoor nog te applaudiseren.

Rein gaat er volledig bij uit z’n kleren, Polle wordt in de hoek gezet en Benny leert om niemand te vertrouwen, z’n vader niet en kindertelefoon niet. Je weet nooit op voorhand niet wie je aan de lijn hebt. Benny. Sterke opener is een rap over hoe lekker een broodje gezond is. Minder enthousiast werd ik van het bezingen van blote billen op de openbare weg, hoe pijnlijk het is als je moeder op je balzak zit, hoe die van Veugelaers zou stinken, en hoe een eerst in het publiek te kijk gezette vrouw vervolgens op het podium meegesleept wordt in een sketch en geconfronteerd wordt met het blootgelegde klokkenspel van Mulder. Het is niet het niveau waar je een volgend seizoen ook mee zult scoren. En heb je een verleden in het persifleren van popliedjes (zoals Britney Spears in Sing-Off), wordt het voor het publiek een volgende keer wel gokken of ze opnieuw verrast willen worden.