Wandelen op de velden tussen Nijverdal en Wierden

Eerder liep ik het Reggepad, op de grens van Salland en Twente in Overijssel. In het gebied dat in het westen wordt begrensd door de rivier de Regge, in het noorden door het Overijssels Kanaal, in het oosten het kanaal Almelo-De Haandrik en in het zuiden de spoorlijn tussen Nijverdal en Wierden kun je ook prima wandelen. Op basis van de wandelnetwerkkaart Noordwest Twente inclusief Sallandse Heuvelrug heb ik een 30km tellende wandeling in elkaar gezet. Wat korter dan de 40km die ik normaal loop, maar morgen staat er 10km hardlopen op de Brink tot Brinkloop op de agenda.

Start en einde zijn bij de parkeerplaats bij het knooppunt Wierdense Veld / schuur van het Landschap Overijssel aan de kruising Buizerdweg/Dalkruid op de gemeentegrens van Hellendoorn en Wierden. Eerst richting de Kruidenwijk van Hulsen en voor de bebouwing heen en weer door het natuurreservaat Wierdense Veld en Notterveen. Het Wierdense Veld heeft een oppervlakte van 440 hectare. Het is een laagte tussen de hoge stuwwal van de Hellendoornse Berg en de Holterberg, en de lage stuwwal van Wierden en Hoge Hexel. In die laagte heeft zich heide en hoogveen gevormd. Het Wierdense Veld is aangewezen als kerngebied in de Ecologische Hoofdstructuur, het aaneengesloten netwerk van kleine en grote natuurgebieden dat de natuur in Nederland er weer bovenop moet helpen.Na de grassen en heide verder naar het noorden, een ronde om De Kolonie, het buurtschap Piksen, het landgoed Marlese Veld en dan naar de Hexelsche Flier, dat onder Staatsbosbeheer valt. Namen als Kolonie en ontginning hebben een historie in de ontginning van het landgoed Overwater.


Hoge Hexel biedt afwisselend akkers, bos en heide om door het Lage Veld bij het gelijknamige recreatieterrein uit te komen. De geplande rode route (met startpunt Lageveld) wijkt op de kaart enorm af van de bepijling ter plekke die ook niet consistent is. Ik heb vandaag de route volgens de kaart gelopen na eerst wat foto’s van de opgemerkte fouten gemaakt te hebben en bij het keuzepunt G21 de daar aan de Veltkampszijweg wonende fietsenmaker geraadpleegd te hebben, of het inderdaad nog steeds mogelijk is langs een sloot naar het zuiden te lopen. De 3e Lage Veldsweg is de eerste 200m een ‘Asbestweg’. Blijft boeiend zo’n bord, maar ik kan er niets mee als wandelaar. Na enkele kilometers zandpad kom je uit aan de achterzijde van bungalowpark De Kiekebelt en het recreatieterrein Lage Veld. We hebben daar toen de kinderen kleiner waren menig zomerdag doorgebracht.

Er lopen gele en blauwe wandelroutes om het recreatiepark, maar mijn route gaat nog vóór de plas naar het westen, over het bungalowpark Hoge Hexel, en een slinger door het naaldbos aan de Bruine Hoopsweg. De zandpaden of slootkanten langs het Huurner Veld bieden uitzicht op een groot heideveld met veel waterpartijen. Dit kwetsbare natuurterrein, dat grenst aan het Wierdense Veld kun je alleen ‘omtrekken’. Met net als vanmorgen een stuk Overijsels Havezatenpad tracé eindig je bij het Rustpunt Op de Zandhaar aan Dalkruid 31 en de schaapskooi Wierden van Landschap Overijssel. Om Q-koorts besmetting te voorkomen, zijn er schapen foetsie.