Wandelen over het Drenthepad van Erm naar Borger

Vandaag ben ik weer verder gewandeld over het Drenthepad. Puzzelen met bushaltes in de buurt die terug vanaf Borger niet teveel overstaps en reistijd zouden opleveren, mocht het stuk van Sleen naar Erm het zonder me doen. Je zou in Noord-Sleen aan de rotonde bij de autowegen kunnen starten, maar dan heb je er 3km redelijk saai landschap extra wandelen bij voordat je in Sleen de aansluiting op het Drenthepad hebt.

Erm – Emmen (7km)

Ik heb vanochtend de auto op de carpoolplaats direct aan de N34 afslag Emmen-West geparkeerd. Je bent dan direct in het Noordbargerbos, waar je aan weerszijden van de Ermerweg wandelt. Afwisselend bos, hei en uitzicht over het veld. Het Oranjekanaal ligt er hier vredig bij. Westenesch is een typisch brinkdorp, doodstil op de zaterdagmorgen. Je komt ter hoogte van het centrum Emmen binnen. Via het station, waar je op aansluitende bussen of de Arriva Vechtdallijnen naar Zwolle de trein kunt pakken. Op het stationsgebouw prijkt nog in grote letters Nederlandse Spoorwegen, maar de NS heeft de concessie niet meer.

Emmen – Exloo (20km)

Als wandelaar ben ik minder geïnteresseerd in het winkelaanbod van Emmen, de woonwijken of grote instellingen die voor werkgelegenheid zorgen. Fijn, dat het Drenthepad via de villawijk achter het station de Emmerdennen in duikt, het Noaberpad (drukfout trouwens in de kaart op p.134 in het routeboekje: de o en a staan gewisseld) laat afslaan. Zigzaggend trek je ze naar het noorden van Emmen, naar het Valtherbos. De officiële route laat het trio hunebedden D38, D39 en D40 links liggen, ik niet. In het noordelijkste deel van het Valtherbos, dichtbij Klijndijk ligt een Onderduikershol. Een informatiepaneel, gedenksteen, één recent opnieuw uitgegraven hol en een maquette dat een overzicht biedt van de omgeving, zoals die van 1942-1945 het leven van alle daar verstopte onderduikers heeft gered.

Van het dorp Valthe krijg je niet veel te zien. De Schaapskuilweg leidt linea recta naar bungalowpark ‘landgoed’ Hunzebergen. Ik heb geleerd, dat er een knoflookpad is. En als dat beest ‘trekt’, mag je niet met de fiets of auto over de Schaapskuilweg, wel met de tractor. Ik weet niet wat dodelijker voor padden is. Langs het Zuiderveld en het Odoornerzand, anders dan de namen doen vermoeden vooral bospaden hier, leidt de route over het Molenveld. De plaatselijke herderin heeft er net haar schaapskudde (prachtige witte exemplaren) losgelaten. Een herdershond houdt de beesten bij elkaar. Mooi om naar te kijken.

Exloo – Borger (9km)

In Exloo (‘het sieraad van Drenthe’) ben ik al vaker voor een (winter)wandeling geweest. Deze keer pauzeer ik er kort bij het Vakantiemuseum Bebinghehoes om daarna via het dorpscentrum richting het noordwesten de boswachterij in te duiken. In het bos stortte op 11 januari 1944 een Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerper neer. Ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning liggen er stenen en zijn beuken geplant. Wat verderop wacht weer een hunebed, ditmaal D30 aan het Bodenpad.

Alsmaar door het bos langs de percelen van de Boswachterij Exloo en het Buinerveld, het laatste stuk langs Landal bungalowpark Land van Bartje. Ik had een markering in het Buinerveld gemist, maar wist waar ik op de kaart was. Zodoende doorgelopen langs het fietspad, waar na verloop van tijd ook het Drenthepad weer op uitkomt.

Het laatste stuk gaat langs een woonwijk met Roompot bungalowpark Hunzedal aan de overzijde van de weg om op de N374 uit te komen. Daar linksaf, door het centrum van Borger naar de N34, waar na 36km wandelen de 14.30u de bushalte een zitplaats biedt, in afwachting van de QLiner 300 naar Emmen terug. Met de bus 21 vanuit Emmen vervolgens weer naar de halte Oude Rijksweg in Erm bij de theeschenkerij Op ‘t Eind (hoe toepasselijk!). Een extra kilometer wandelen terug naar de carpoolplaats.