Wandelen in de groene gordel rond Deventer

Gisteren waren Klazien en ik voor de Brink tot Brinkloop ook in Deventer. Toen om met zo’n 10km / u van de Deventer Brink naar die in Bathmen te hardlopen. Vandaag waren we in de Koekstad voor een uitgebreide stadswandeling door in de groene gordel rond Deventer, samen met fervent wandelaar Mari Smits uit Lelystad. Inspiratie voor de route lag in de door Remco Landegge onlangs geteste en door Rob Wolfs ontworpen 20 km lange Stadse Tocht Deventer en de recente uitgave van de Wandelnetwerkkaart Salland. Het voordeel van het wandelnetwerk in Overijssel is, dat je naar hartelust paaltjesroutes aan elkaar kunt koppelen. Aan de langs de groene delen van Deventer gaande stadswandeling viel ons gemiste wijken op. En met doorgaans 2x20km als ‘normale’ wandeldag is er ruimte om de stadswandeling uit te breiden.

Station Deventer – Diepenveen – Schalkhaar (10km)

We startten vanochtend aan de achterzijde van het station Deventer, om via het Sallandpad / paarse route langs het spoor door Voorstad naar het Nieuwe Plantsoen te lopen. Anders dan het Geert Grootepad minder verkenningen in het park, maar tussen de Klinkenbeltskolk en Lookerskolk door naar de Overstichtslaan om er aan de andere zijde van het spoor aan de rand van Platvoet richting Diepenveen te lopen.

Vanaf de Wechelerweg namen we een kleine afwijking van de geplande route door rechtsaf de Boxbergerweg te nemen, en bij de Zandwetering direct weer linksaf te gaan, kronkelend met het nieuwe Zandweteringpark mee door de groene buffer tussen Borgele en Keizerslanden naar de Raalterweg. Daar vóór begraafplaats Steenbrugge langs om de weg over te steken, het bij IJssellandschap in beheer zijnde Wechelerveld in. Blijft apart om zo dichtbij de stad alweer in de heide en op bospaden te lopen. Vroeger gingen we erheen voor een speurtocht om verjaardagsfeest. Vanochtend waren er naast ons vooral hondenbezitters en hardlopers. In Schalkhaar hielden we rust en genoten we van een welverdiend kopje koffie in De Lindenboom tegenover de rooms-katholieke kerk.

Schalkhaar – Linde – Bannink (13,5km)

In Schalkhaar volgden we de rode route over de Colmschaterstraatweg, waar nieuwbouw het dorp definitief aan de Deventer wijk De Vijfhoek verbindt. Bij de nieuwe fietsbrug over het Overijssels Kanaal is de blauwe route linksaf langs het kanaal wel gemarkeerd, maar niet normaal toegankelijk. Hoe langer we liepen vandaag, des te vaker merkten we op dat de palen van het wandelnetwerk op onlogische plekken stonden, misten, of tegenstrijdige richtingen aangaven vanuit perspectief van een wandelaar en ten opzichte van de kaart.

Bij het Rustpunt Tantje Aaltje aan de Cröddenbrug (‘Eben Haezer’ stelt het hek) door aan de overzijde van het kanaal, het Linderveld ofwel Baarlerhoek in. Ook hier: zo dichtbij de stad en toch zó buiten. Van modderige paadjes tot nieuwe kleipaden langs aangelegde stukken Zandwetering. Via een ommetje kom je zo weer op de Oerdijk. Via de nieuwste stukken Vijfhoek (Spikvoorde) langs nieuwe waterbergingen en oude bomenlanen door de Gooiermars richting het Traasterbosch en Bannink, deels nog militair terrein, maar ook stukken vrijgegeven aan de recreant. Bij de spoorwegovergang van N344 bij de Spitdijk naar Bathmen steken we over om langs Huize Bannink en de boerderijen aan Klein Kiekenbelt eindelijk bij Nieuw Rodijk een wandelbankje te treffen voor een tweede rust. Vanwege de kou zaten we niet zo lang stil.

Colmschate – Douwelerkolk – Station (13,5km)

Aan de Somervaart misten we weer eens een pijl, maar gingen op basis van de kaart terug naar de Bloemendalsweg, achter Park Gooijland en Huize Salland langs naar de oude dorpskern van Colmschate met de kerk, De Kuip en de twee begraafplaatsen. Vervolgens met de klok mee om Roessink. Ten zuiden van bedrijventerrein De Weteringen de snelweg A1 met hoorbaar verkeer. Terug aan de Snippeling doken we onder het spoor door Groot Douwel en ‘t Oostrik aan de rand volgend naar het station Deventer Colmschate. De verschillende wijken zijn goed op ouderdom in te schatten als je naar de bouwstijlen kijkt. Via de Colmschaterstraatweg, jaren geleden nog een gewone smalle verkeersweg tussen de bomen, nu fiets- en wandelpad richting De Ulebelt in de groene bufferzone tussen De Vijfhoek en Groot Douwel / Oostrik. Bij de kinderboerderij en milieucentrum konden we nog even naar het toilet.

Hoe toegankelijk de ingangen, zo afgesloten de uitgang, wandelroute of niet: hek op slot, dus er overheen. We kwamen weer bij de fietsbrug. In de zijkanten zijn namen van voornamelijk jongens aangebracht. Wat een toeval: Henk en Jan naast elkaar! Aan de overzijde draaiden we links de Douwelerkolk om. Ook op de Rielerenk weer uitkijken met de bepijling. We misten er een paar, gelukkig op stads- en kaartkennis de weg langs het spoor richting Amstellaan en vervolgens Oude Rielerweg / Oude Holterweg / Rielerweg gevonden en gevolgd. Voorstad-Oost wordt flink verbouwd. Oude arbeiderswoningen pal naast 21e eeuwse nieuwbouw. De oerhollandse Mosterdmalerij Guillaume met Deventer stadsmosterd en slijterij Poort van Kleef tegenover een rij Turkse bakkers, slagers, kappers en buurtwinkels. Het blijft z’n charme hebben. Terug op De Beestenmarkt loopt het inmiddels tegen 16u. De geplande ‘kleine lus’ dwars door de binnenstad, met het pontje de IJssel over, door het Worpplantsoen en via de spoorbrug en Rijsterborgherpark (Oude Plantsoen) terug naar het station, lieten we rusten. Het wordt na vieren snel donker en met 37.5km op de teller was het genoeg voor vandaag.


Bekijk ook de foto’s en het verslag van Mari Smits.