Offline GPS navigatie op Android om wandeling op koers te houden

Voor Android smartphone bezitters zijn er diverse wandel-apps in omloop, vaak van een redactie, organisatie of aanbieder van een selectie aan (eigen) wandelingen. Denk aan bijvoorbeeld:

Even kijken waar je bent

Zelf wandel ik het liefst met een routeboekje in plaats van m’n smartphone in de hand. Bij georganiseerde wandelingen vertrouw ik in principe de bepijling langs de route en pak ik bij onzekerheid of ontbreken van een pijl de routebeschrijving erbij. Ik kijk onder het wandelen liever om me heen naar de natuur en fotogenieke plekken of dingen. Soms is het echter wel handig te kunnen kijken waar je bent en of je de goede richting uitloopt, zeker als je geen wandelkaarten van de hele omgeving bij je hebt en – onverhoopt – toch de weg kwijt bent. En ik ken intussen zat plekken in natuurgebieden, waar je mobiele netwerk géén dekking heeft, laat staan dat je vlot kaartgegevens zou kunnen downloaden.

Topo GPS Nederland

Nieuw is de applicatie Topo GPS Nederland met offline navigatie op basis van de gehele topografische kaart van Nederland. Als je €3,99 betaalt, krijg je de op 1:25.000 geschaalde nieuwste kaart en dus een nauwkeurigheid van de positiebepaling van ongeveer 5 meter. Bebouwing, begroeiing, alle wegen tot en met de kleinste bospaden, hoogtelijnen, en kenmerkende elementen in het landschap zijn te zien. Routes zijn op te nemen en af te spelen via de app. Geraadpleegde kaarttegels worden automatisch offline bewaard en hoeven dus niet opnieuw geladen te worden.

Als in-app aankopen biedt Topo GPS Nederland de topografische kaarten van Denemarken, Finland, Noorwegen en Nieuw Zeeland aan en kan ook overweg met OpenStreetMap kaartmateriaal van over de hele wereld.

Offline navigeren met OsmAnd

Met Google Maps kun je niet offline uit de voeten. Ik kwam uit bij OsmAnd (Open Street Map Automated Navigation Directions), dat op het open source alternative van Google Maps of Bing Maps Open Street Map is gebaseerd. In de praktijk betekent dat zeer frequente updates van the crowd en standaard ook de wandelpaden in beeld die je alleen op zeer gedetailleerde kaarten (1:12.500 of nog beter, het detailniveau waarop een routebouwer van een fantsasievolle wandeling denkt en werkt) vindt.

De app zelf is gratis, en tot 10 kaartbestanden (Nederland wordt als 1 kaart geleverd) kun je gratis op je smart phone downloaden. De honderden MB’s grote kaarten zijn het best direct op de SD kaart te zetten. Je kunt de app als automobilist, fietser of voetganger gebruiken. POI’s worden meegeleverd. Stembegeleiding, waarschuwingen voor flitsers, snelheidsbeperkingen, files, e.d. zijn aanwezig.

Zet je vooraf opgenomen GPX routebestanden in de \tracks directory, kun je ze als overlay zichtbaar maken en de navigatie starten. OV-haltes (trein/bus/tram) inclusief lijnnummers kunnen worden weergegeven, handig voor je vervoer terug.

Wikiloc

Tussendoor eerst de tip om voor wandelroutes ook vooral Wikiloc in de gaten te houden. Wandelaars (maar ook bijvoorbeeld fietsers en hardlopers) uploaden hier van over de hele wereld hun gpx bestanden met afgelegde routes. De site plot ze op een kaart, zet er de door de gebruikers aangeleverde foto’s, video’s of beschrijving, plus karakteristieken van de route (afstand, rondwandeling of niet, hoogteverschillen) bij. Wikiloc heeft ook een eigen Android app om gps tracks op te nemen en direct te uploaden naar de server. En het is allemaal crowd sourced, gratis. Mijn uploads vind je hier.

Van GPX naar OmsAnd

Hoe krijg je de gpx bestanden dan op de juiste plek op je smartphone? Ik gebruik er de cloud opslagruimte Dropbox voor. Zet op je computer de gpx-bestanden in een Dropbox folder naar keuze. Installeer zonodig de Android app (en scoor en meteen 50GB gratis opslagruimte mee). Op je Android start je Dropbox, zoek je in de folder de gpx bestanden op, kies je Exporteer en wijs je de \tracks folder aan op je Android bij de OmsAnd gegevensmap. Zo kan OmsAnd ze weer terugvinden.

Google Maps offline gebruiken

Ook Google Maps kan offline gebruikt worden. De kaarten die je download zijn slechts 30 dagen geldig en beslaan maximaal een gebied van een regio of wat grotere stad. Je moet dus goed vooraf nadenken waar je wandelt om over het juiste kaartmateriaal te beschikken. Het klinkt verleidelijk om te vertrouwen op de online versie van Google Maps als je een databundel in je mobiele telefoonabonnement hebt. Ik wil echter de plekken niet tellen waar ik zonder noemenswaardig mobiel bereik wandel. Goede uitleg over hoe je Google Maps offline gebruikt vind je bij Android Authority.