Nieuw geïnstalleerde Android apps november en december 2013

Mindjet Maps & Tasks

Als mobiele client van Mindjet MindManager is de app Mindjet Maps beschikbaar. Het legt een verbinding met je Mindjet online account, maar kan ook met Dropbox overweg om lokaal aangemaakte maps te synchroniseren, of online beschikbare maps op je toestel te kunnen bekijken en bewerken. Voor de liefhebber is er van Mindjet Tasks ook een Android app. Dat hoort bij de Mindjet Project Director suite. Prijsstelling is daar even opletten: $588 per jaar tot maximaal 5 gebruikers is géén afrondingsfout meer. Mindjet Tasks zijn ook vanuit MindManager mind maps aan te maken en te beheren. In de online omgeving van Mindjet (Connect / Vision / Files). De mobiele app is gratis en bedoeld om samenwerking tussen werknomaden echt te stroomlijnen. Ik kan in de online Mindjet omgeving naar hartelust medewerkers (connections in het jargon) uitnodigen en taken toebedelen. Nieuwe connections krijgen een uitnodiging om mee te doen als lid van Project Director, terwijl ik géén Project Director licentie heb. De combinatie licentie voor MindManager kan blijkbaar wel samen met de bijbehorende online omgeving en (onder meer) daar vandaan en vanaf je mobiele app takenbeheer doen.

Het lijkt erop, dat de gebruikers van het Windows pakket Project Director of MindManager (waar alleen single user licenties worden verkocht) slaan op de rechten van owners en administrators. Binnenkort maar eens verder in Mindjet Tasks duiken en een vergelijking met Trello of andere takenbeheer toepassingen maken.

Amazon Kindle

Op de BlackBerry PlayBook heb ik wel een Amazon Kindle app (alleen als sideload beschikbaar), dat in een Android sandbox draait. Amazon wil er best boeken uit de eigen catalogus naartoe ontsluiten. Online beheren als ‘echte’ Kindle zit er echter niet in. Dat heeft weer tot gevolg, dat ik e-books die ik voor Netgalley recenseer niet als Kindle-versie naar het tablet kan laten sturen. Daarvoor is namelijk een speciaal Kindle emailadres voor nodig. Dat gaat wel goed, nu ik een Android smartphone heb en daar de Android app voor Kindle heb geïnstalleerd. Vanaf 18 december is het zelfs mogelijk collecties met boeken aan te leggen in je app. Het 4″ scherm van m’n Samsung Galaxy Ace 3 is groot genoeg om vanaf te lezen. Best een uitkomst 🙂

Brother iPrint&Scan

Net als andere moderne printers heeft onze nieuwe Brother (de oude gaf na ruim 10 jaar de geest) de mogelijkheid via het WLAN printopdrachten te verkrijgen. En dus past de bijbehorende app iPrint&Scan om via je smartphone documenten, afbeeldingen af te drukken, of scanopdrachten te initiëren.

Wandelen

Wandelen: De meest complete wandelapp van Nederland: met meer dan 2.500 wandelroutes van Roots-magazine, dagblad Trouw, de natuurorganisaties en NS. Download de app gratis en ontvang honderden wandelingen gratis, evenals het overzicht van alle jaarlijkse wandelevenementen uit de Wandelagenda van de wandelsportorganisatie KNBLO-NL! Veel wandelingen zijn voorzien van uitgebreide beschrijvingen en GPS-tracks. Verdwalen is er dan niet meer bij!

Klompenpaden

Er zijn al 50 Klompenpaden in Nederland om te wandelen over boerenerven, langs akkers, strakke slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Vaak ook over plekjes die anders niet toegankelijk zijn. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland zijn verantwoordelijk voor dit initiatief. Op www.klompenpaden.nl vind je alle informatie over de Klompenpaden. In de gratis Android app (ook iOS) zijn de routes van de paden opgenomen en informatie over de verhalen van de streek via filmpjes, geluidsfragmenten en historische documenen.

Spotify

Spotify streek over het hart en stelde 11 december j.l. de app open voor niet-premium gebruikers. Vooraf ingestelde afspeellijsten rond muziekgenres, muziek van elke artiest of gezocht album, of je eigen lijsten zijn gratis mobiel te beluisteren, zij het dat ze verplicht in shuffle mode worden afgespeeld. Ook komt er reclame voorbij. De reclame ben je in de premium versie (€9,99 per maand) kwijt. Je krijgt er dan ook de mogelijkheid voor om muziek offline te zetten en te beluisteren. Mijn ervaring met dat laatste is, dat het veel tijd kost. Het loont dan eerder een voorraadje mp3’s op je mobiel te hebben voor de momenten, dat je niet met het internet verbonden bent.

In het verlengde daarvan werd 16 december bekend, dat  Spotify stopt met het aanbieden van het Unlimited-abonnement van €4,99 per maand. Bestaande abonnees worden niet geraakt. Nieuwe abonnees kunnen enkel nog het Premium-abonnement van €9,99 per maand afsluiten.

Bitstrips

Je hebt ze vast al wel ergens op Facebook of als plaatje in een tweet gezien. Stripplaatjes, waarin je vrienden figureren. Je kunt ze zelf maken met Bitstrips door je avatar zoveel mogelijk op je te laten lijken, eventueel andere personages mee te laten doen uit je collectie Facebook vrienden en een voorgekookte strip te bewerken. Bitstrips biedt dagelijks nieuwe situaties en heeft diverse categorieën als werk, sport, muziek, etc. om uit tientallen al bestaande platen je keuze te maken. Je bepaalt zelf wat je in de praatwolken of ondertiteling zet. Gewoon leuk.

Wil je niet priegelen op je smartphone scherm, kun je Bitstrips ook als app in Facebook gebruiken.

Facebook Messenger

Eigenwijs als Facebook is, hebben ze sinds 18 december 2013 ook de Facebook Messenger maar gepusht. Tot dan toe kon je nog gewoon de Berichten functie in de mobiele app gebruiken. Nu word je op die plek gedwongen om de Facebook Messenger te downloaden. Je kunt de contactpersonen op je telefoon instantberichten sturen, zelfs als jullie geen Facebook-vrienden zijn. Het is mogelijk je locatie te delen met mensen zodat ze weten dat je in de buurt bent….en Facebook gerichte advertenties kan plaatsen. Je kunt gesproken berichten opnemen, gratis bellen met je Facebook vrienden, ook die in andere landen. Presence is zichtbaar en je kunt notificaties / oproepen uitschakelen….om rust te hebben. Jippie! Je begrijpt: Facebook is niet blij met WhatsApp, Viber, Hangouts en Skype. Ben je zelf ook wel eens op zoek naar andere knoppen dan Like, check dan de Sticker store, waar zelfs dislike knoppen te krijgen zijn.