Marc Dortu – Je ziet het niet vanzelf!

jezietnietvanzelfMet de stelling, dat 70% van de projecten om veranderingen door te voeren mislukt, begint ook dit boek. Je zou er haast een sik van krijgen hoe dit roemruchte statistische gegeven een eigen leven leidt. Toch: menig verandering loopt zo gesmeerd, als een geplande aanpak, al dan niet ondersteund door externe adviseurs, van tevoren gepland is. Schuld afschuiven op een ander, of? Het antwoord op die vraag wil Marc Dortu vanuit de praktijk en managementliteratuur geven in Je ziet het niet vanzelf!. Tegenover de vaak gehanteerde ontwerpbenadering (zoals de Planned Change Approach) wijst de auteur vanuit een ontwikkelbenadering aan, waarom er verbinding nodig is tussen het mentaal en fysiek creëren, zoals Stephen Covey in De zeven eigenschappen van effectief leiderschap als paradigma neerlegt. Er zijn vier voorwaarden voor deze verbinding:

 1. een gemeenschappelijke basis
 2. een goede aansluiting in de lijn
 3. een goede balans tussen top-down en bottom-up
 4. de verandering op de agenda houden

Ondanks de vanzelfsprekendheid van dergelijke voorwaarden, is er in de praktijk sprake van wel 9 blinde vlekken die de succesvolle verandering hinderen. Bewustwording ervan is een eerste stap om te compenseren. Dortu helpt je bij elk van de vlekken aan sprekende voorbeelden en mogelijkheden om het anders te zien. De illustraties van Ernest Utermark zijn humoristisch en sprekend.

 1. Je kunt de natuur niet dwingen (elk organisme en organisatie heeft een eigen aard; daartegen strijden kost veel energie)
 2. Visualiseer je verhaal (een beeld zegt meer dan duizend woorden en kan dus zeer verhelderend werken)
 3. Neem jezelf niet té serieus (relativeer, de wereld is groter dan jouw project)
 4. Hoe meer je vindt, hoe minder je luistert (over de verschillende niveaus van luisteren, van eigenlijk helemaal niet tot betrokken)
 5. Ontmoet mensen waar zij zijn (niet langer projecteren, maar in gesprek zijn met de mensen op hun plek)
 6. Niets is vanzelfsprekend (veronderstellingen zijn een bron van ellende, voor alles is een reden een tijd)
 7. Geef alles de aandacht die het nodig heeft (afraffelen heeft geen zin)
 8. Reken mensen af op wat ze goed doen (belonen werkt nu eenmaal beter dan bestraffen)
 9. Het draait allemaal om balans (in alles)

Lees anders online een eerste hoofdstuk voor een indruk.

Over de auteur

Marc Dortu werkt al ruim 20 jaar als organisatieadviseur, trainer en verandermanager in de (semi)publieke sector. Hij is eigenaar van organisatieadviesbureau Convergent en is als hoofd organisatieontwikkeling verbonden aan de gemeente Den Haag.