Getest: Mindjet – MindManager 14 voor Windows

Mindjet-14Mijn MindManager 2012 software kon wel een update gebruiken. De vorige geteste versie, MindManager 11 voor Windows had ik niet gekocht. Voor de in mijn ogen marginale verbeteringen was er onvoldoende basis om de portemonnee te trekken. Een recent aanbod van Surfspot om als vader van nog jarenlang in het onderwijs verkerende kinderen voor amper €50 MindManager 14 voor Windows op CD te kopen, kon ik niet laten liggen. Da’s even wat gunstiger dan het upgrade tarief van $199 dat Mindjet zelf rekent voor een downloadable versie van de software.

Installatie en eerste indrukken

De installatie verliep soepel. Invoeren van de activatiecode en weer bekend maken van het Connect-account ‘in the cloud’ om mind maps ook daar te kunnen delen, en gaan. Op het eerste oog is er sinds 2012 niet veel gewijzigd, en dat komt het vlot aan bestaande maps verder werken of een nieuwe oppakken ten goede. UI wijzigingen, zoals Microsoft die in met name Office pakketten elke versie doorvoert, vragen meer inleertijd.

Voorbij de mind maps

Meer en meer wil Mindjet onder de vlag van visualiseren brengen. Met brainstorm hulpjes (kaarten, templates, map parts) is dat heel zinvol. Met afbakenen van je project kan ik ook goed uit de voeten met de mogelijkheden om makkelijk breakdown structuren te maken, te exporteren naar Office. Zonder dat de rest van het team óók de beschikking heeft over MindManager heeft takenbeheer of steeds meer met formules, geconditioneerde kleurstellingen, markeringen en vlaggen naar projectplanning opschuivende maps niet zoveel toegevoegde waarde. Formules programmeren en dynamisch gedrag van elementen in je map. Het doet denken aan de macro’s en VisualBasic in Excel, waarmee je ook prachtige toepassingen kunt maken…..die alleen zo slecht onderhoudbaar zijn. Bezint eer ge begint.

Mijn ervaring is, dat je takenbeheer zo eenvoudig mogelijk moet houden om de tijd en aandacht die het van je team vraagt om voortgang te bewaken zo licht mogelijk uitvoert. Het kan wel met MindManager. Tot en met een Gantt view op je taken is nu aanwezig. Met de mogelijkheden om gegevens uit databases of Outlook items te koppelen, kun je wat verder gaan dan alleen event planning voor de bruiloft van je vriend of de volgende community meeting.

De Map Index is één van de nieuwe, tijdens een introductie webinar, getoonde functies om de componenten van je map via één paneel te kunnen detecteren en benaderen. Op eigen intuïtie zou ik ‘m in het View menu verwachten, maar moet dus bij Home – Tools zijn.

Prettige Windows en Microsoft integratie

Sleur-en-pleur functionaliteit om elementen, van Contactpersonen uit Outlook en afbeeldingen tot externe bestanden aan je map toe te voegen, werkt prettig.

Hinderlijke Microsoft integratie

De straffe integratie met Microsoft producten, niet alleen Office, maar ook Internet Explorer hindert. Chrome is mijn standaard browser, maar MindManager blijft hardnekkig IE openen voor help topics, tonen van eigen instructievideo’s (waarbij prompt scriptfouten worden geconstateerd en aangeraden wordt Flash te installeren; geen prettige binnenkomer).

Hoe heet de cloud opslag ook alweer?

Linksonder in je scherm heet de cloud connectie Connect. Als je via Home – Tools voor Share kiest, word je gewaarschuwd, dat voordat je een bestand deelt, deze eerst opgeslagen moet zijn in Mindjet Files….klik voor meer informatie. “….cloud-based document sharing and collaboration service is automatically enabled when you log in to Mindjet.” OK, dat dus. Mindjet Tasks, online takenbeheer, verwijst trouwens naar https://vision.mindjet.com. Eenmaal daar ingelogd, zie je nergens Vision meer.

http://www.youtube.com/watch?v=m3B0JP_mHgk

Met Microsoft Office en Windows hebben we de terugkeer naar de kernfunctionaliteit gezien, nadat versies lang meer toeters en bellen waren toegevoegd. Voor MindManager zie ik eenzelfde toekomst: goed integreren van overgenomen softwaremakers, versterken van de kernfunctionaliteit. Als gebruiker: gewoon mee aan de slag gaan. Of het nu je volgende projectinitiatiefase, presentatie, brainstormsessie of boeksamenvatting is.