Bloodgood – Dangerously Close

Bloodgood dangerously closeEind jaren ’80 was ik weg van white metal band Bloodgood (en Stryper, Whitecross, Guardian, Disciple, Petra, Barren Cross, etc, dat met albums als Detonation de speakers thuis en bij de chrisco in het Deventer Youth for Christ jongerencafé testte. Oprichter, liedjesschrijver en bassist Michael Bloodgood, zanger Les Carlsen (61) en gitarist Paul Jackson zijn inmiddels op leeftijd en dat geldt ook voor de van Stryper ingeleende gitarist. Oz Fox en drummer Kevin Whistler. Van 1985-1991 werden 6 albums uitgebracht vol radicale teksten die metalliefhebbers moesten aanzetten God en christelijk geloof bloedserieus te nemen. Daarna toureden de heren nog lang over de wereld, werden live albums en verzamelaars uitgebracht. De mannen klusten bij om de kost te winnen……tot in 2013. Leeftijd weerhield ze niet om na 22 (!) jaar weer een nieuw studioalbum Dangerously Close uit te brengen.

Opener Lamb of God, een mid-tempo stevige metalsong werd ook als single met videoclip uitgebracht. “He stretched out His arms to hold you/Gave up His life to know you/Lamb of God. On His knees He washed our feet/Poured His blood on the mercy seat/Told us to love one another/Lay down your life for your brother.” Run Away is zo’n lekkere meezinger op tempo. Carlsen zingt rauw, maar is goed bij stem. Child On Earth is langzame head banger met een duidelijke boodschap: “My sin, my sin, has gone away/The Lord has set me free/My friend, my friend beginning and end, the Lord has died for me/Virgin birth, child on earth/Crucified, pierced his side. The child grew and the cradle fell, crushing the head of the snake from hell.” I Will heeft wel wat van de steviger Petra tracks van weleer. Mid-tempo melodieuze rock met een metal-randje. Bread Alone is rappe power metal. De samenzang is puik. Meer stevige songs zijn Pray, Run The Race en het op Jezus wijzende Man In The Middle. Slechts 2 ballads hebben de mannen voor je, Father Father en Crush Me. I Can Hold On zijn lichtere rock. Voor de rest is Dangerously Close gevaarlijk lekkere metal, voor zowel nu 40+’ers als de jongere generatie die een potje rock, inclusief vette gitaarsolo’s, strak baswerk en mannen die weten wat samenzang inhoudt wel waardeert. Tot en met afsluiter In The Trenches is de kwaliteit op peil en live prima uitvoerbaar, zo ervoer ik 3 weken geleden op Christmas Rock Night in Ennepetal.