Anberlin – Devotion: Vital Special Edition

anberlin devotionTussen Dark Is The Way, Light is a Place (2010) en Vital (2012) van Anberlin was het wachten voor fans. Nu, een klein jaar na de vorige levenstekenen is er géén nieuw volledig album, maar een bijzondere collectie. Devotion: Vital Special Edition in twee uitvoeringen. De Special Edition is een dubbel CD met een tot 18 tracks opgevoerde versie van Vital en een live opname van een concert in The Music Hall Of Williamsburg. Op de uitgebreide versie van Vital vind je als nieuwe nummers Unstable (flink hameren op de elektronische piano en tromgeroffel als intro voor een meeslepende typische mid-tempo Anberlin song, waarbij de drums behoorlijk overtuurd je boxen verlaten, zonder dat het liedje zelf explodeert) , Dead American (afwisselend onderkoelde coupletten en een uitbarsting in het refrein), Said Too Much (het gevoel een open hart operatie te ondergaan, sferische rock), IJSW (slepende melodielijn op een bedje van elektronische drums), No Love To Speak (ook hier sferische rock, meer tegen Paper Route dan doorsnee Anberlin tracks aan) en Safe Here (hehe, eindelijk op tempo, aardige rocksong), verweven met de andere nummers, zodat eigenlijk toch wel een nieuw album ontstond.

De tracklist van het concert is: Take Me (As You Found Me), A Day Late, Inevitable, Type Three, Breaking, Alexithymia, Dismantle. Repair, I’d Like To Die, Down, The Unwinding Cable Ca, Feel Good Drag, Naive Orleans en Impossible.

De deluxe editie heeft eenzelfde eerste CD, maar als 2e schijf The Vital Remixes met Spacebrother mixen van Someone Anyone en Desires. De Russische mannen van Resist Temptation mix van God, Drugs, & Sex en de Brit Joseph Mulligan mixen van Innocent, Intentions, Little Tyrants en Said Too MuchCelebrated Heroes (a.k.a Randy Torres) bewerkte Other Side. Paper Route‘s JT Daly Self-Starter en OrpheumLeverage Models deed Type Three en Nick Rad Unstable en Modern Age. Van het live concert in Williamsburg is een DVD meegeleverd. Een collector’s item.