Van Horst naar Karspel Wandeltocht rond Rogat

De Friese LangeAfstandslopers (FLAL) kwamen 16 november wel heel dichtbij, namelijk in Rogat, tussen De Wijk en Ruinen aan de Hoogeveense Vaart en A28. Wegrestaurant De Raket bij de afslag De Wijk gold als start en finish van de Van Horst naar Karspel wandeltocht. Ook route-uitzetter Christina Elsenga hield de wereld klein. Ze was één van de universitair docenten Bestuurlijke Informatiekunde tijdens mijn studiejaren aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegenwoordig bibliothecaris bij de RuG en ultrawalker. Overigens heb ik haar vandaag niet gezien of gesproken.

Van Horst (Hoerst) naar Karspel (of: kerspel)

Horsten zijn zandige verhogingen in het landschap. Een kerspel is een kerkgemeente of parochie. De Wijk en Koekange zijn de twee kerspelen in de tocht. Al vroeg in de geschiedenis werden de horsten bewoond en vanaf de 14e eeuw werden in dit gebied kloosters en landgoederen gesticht. De graslanden aan de oevers van de Reest waren ideaal voor het houden van melkvee. Tegenwoordig zie je statige boerderijen en landhuizen aan beide oevers van de rivier. De omgeving met onder meer landgoed Dickninge en de Havixhorst, of het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij bewandel ik natuurlijk vaker. In elk jaargetijde is het Reestdal mooi.

‘s Morgens na het gebruikelijke duw- en trekwerk voor een routebeschrijving, alsof 1 minuut later vertrekken dan 8u dodelijk is, de eerste paar kilometer vanaf Rogat over de Hessenweg terug naar De Wijk. Vóór het dorp rechtsaf naar de Havixhorst om er omheen te wandelen. Vervolgens via de nu gesloten Lokkerij – ooievaars stonden letterlijk buiten vandaag in het Reestdal – over De Schiphorst en de Reestweg parallel aan de snelweg tot net over de Reest. Daarna over de grasdijk aan de zuidoever terug op Overijssels grondgebied, het buitengebied van Staphorst door Staphorster grondgebied over de Lankhorsterweg. In Halfweg ditmaal géén rust bij Het Vergulde Ros, maar nog 4,5km door de bossen ten zuiden van de Heerenweg en het Reestdal bij landgoed Dickninge ten noorden ervan, om op de Heerenweg zelf bij Het Vosje in IJhorst te komen voor de eerste controlepost.

De Drentse zijde

Over de Kerkweg weer door het Reestdal richting De Wijk. Hier zit je op de Loop van de Reest. Ten zuiden van het buurtschap Dunningen kom je op de Haalweidigerweg die op de Commissieweg uitkomt. Door naar De Stapel, waar de laatste jaren een Chinees het restaurant runt. Normaal gaan wandelroutes dit stuk de andere kant op, dus is deze richting wel weer een verandering. Over de Leijenweg de A28 onderdoor en de Ossesluis over. Aan de Drentse kant van de Reest wordt al even hard gewerkt aan het ontsluiten van bijzondere wandel-, fiets- en waterwegen als aan de Overijsselse kant. Op 3 juli 2013 werd het  dit jaar is het fietsknooppuntten netwerk Zuidwest-Drenthe geopend, het wandelnetwerk De Wolden heeft het Recreatieschap Drenthe rond Rogat uitgezet en 30 oktober werd het water-landknooppunten Echten en Noordscheschut geopend. De FLAL benutte vandaag deze mooie paden.

Zigzaggend door de modder langs akkers en leidingen om door te steken richting Koekange. We trekken om het dorp heen om bij Landgoed Welgelegen waar ook een blikmuseum is gevestigd, een 2e controlepost met koek en zopie in de paardenschuur te kunnen zitten. De 25km lopers verlaten ons hier weer. De grote groep lopers van vanochtend is vanaf dit punt uitgedund tot een handvol mannen die ik de komende kilometers één voor één voorbijloop. Over de Bovenhofsweg en de Koekangerdwarsdijk, trajecten die ik alleen per auto kende. In Berghuizen staat een mooie PKN Kerk. Tussen de Weideweg en de N375 loopt een prachtig pad tot bijna in Broekhuizen. Je kunt Rogat vanaf hier zien liggen, maar de route gaat toch echt via Broekhuizen de Oosterboerseweg – ook een mooie klinkerweg met bomen in herfstkleuren – richting de Meppeler wijk De Oosterboer. Langs de wijk tot aan de rotonde met de Hoogeveenseweg om weer naar het oosten langs de Hoogeveense Vaart te lopen, via het tolhuisje De Knijpe. In zowel Koekange als hier van Meppel langs de vaart loopt ook het Westerborkpad. Bij de Rogatsluis het water over, het dorpje door om weer bij De Raket uit te komen. In 6u en 35m lekker gelopen.