Stryper – No More Hell to Pay

Stryper no more hell to payNa Murder By Pride (2009) was het de afgelopen jaren voor de white metal veteranen van Stryper experimenteren met eigen klassiekers op Second Coming (2013) en die van collega rockbands op The Covering (2011). Zanger en producer Michael Sweet en broer/drummer Robert Sweet , gitarist Oz Fox en bassist Tim Gaines (sinds 2009 weer terug in de originele bezetting) hebben hun talent niet begraven, gaan tegenwoordig in zowel stemmig zwart als zwart/geel gekleed en stellen rotsvast: No More Hell To Pay.

Opener Revelation in mid-tempo brengt wat je mag verwachten van de heren: strakke riffs, een solo halverwege en op de eindtijd gebaseerde teksten die oproepen ernst te maken met God, want: “There’s a revelation… coming down for you without hesitation. It’s gonna bring the truth.” 80’s metal sound, alsof The Yellow & Black Attack gisteren is uitgevoerd in de titeltrack: “When the night has stolen everyday / I’ll follow You till there’s no more hell to pay!”  Het tempo gaat omhoog in Saved By Love en met een eigen versie van de Arthur Reid Reynolds klassieker Jesus Is Just Alright (je kent ‘m waarschijnlijk in de uitvoering van Doobie Brothers of DC Talk) is een toetje op The Covering. Net als vanouds ook een rock ballad, ditmaal – zonder piano – The One. Muzikaal staat alles in mineur, verwacht dus geen singalong songs als Calling On You of Holding On, denk meer aan To Hell With The Devil.

Voluit gaat Legacy en als 2013 opvolger van Soldiers Under Command is Marching into Battle het geestelijke strijdlied, opnieuw tegen de achtergrond van Openbaringen. Nog meer vette naar de 80’s knipogende tracks. Te Amo (in gedachten zie je je vingers vliegensvlug over de gitaarhals zwieren). Prima natuurlijk voor het Spaanstalige publiek, dat maar wat graag naar Stryper luistert. Sticks & Stones beukt erin. Water Into Wine blikt terug op de wonderen van Jezus Christus; de stadionrock klinkt als een geconseveerde John Bon Jovi. Met Sympathy kun je meebrullen, een tik sneller ook op Renewed. Voor elk probleem in de wereld zien de mannen God als oplossing. Stryper verstaat nog steeds het vak solide metal af te leveren.

In de luxe uitvoering is een extra dvd meegeleverd met All Access, een videcommentaar van bandleden over de opnames en de achtergronden bij elke track. Verder staan de videoclips van Sympathy en No More Hell to Pay erop. Wat ik zelf al vermoedde, bevestigen de mannen in het commentaar op de dvd: stevige wortels in de rock en metal van de 70’s en 80’s. Niet te diepe songteksten, maar wel expliciet en catchy. Meer Shining Star en To Hell With the Devil, Te Amo als dankjewel voor het publiek in Latijns-Amerika en The One voor vrouwlief. Hardwerkende lieden met een bord salade op tafel en een abonnement op de sportschool. Verslavingen en banden waarvan je vrij moet komen, liggen immers op de loer.