IJsselvalleitocht rond Twello

Vandaag organiseerde WS78 voor de 2e maal een IJsselvalleitocht vanuit Twello. De 1e keer men richting Busloo en Klarenbeek, nu de andere kant op. Start en finish voor totaal 346 40km wandelaars waren bij brasserie Korderijnk aan de Stationsstraat.

Klompenpaden en weteringen

Vanaf 9u stapte de groep massaal flink door. Twello uit, via Landgoed Hartelaar en ten westen van het dorp zigzaggend langs weilanden en akkers over zogenaamde klompenpaden om ter hoogte van Teuge de N344 te kruisen en langs Teuge International Airport te gaan. Niet langs het uitgangspunt – de plek voor een leuke zondagmiddag vliegtuigen en parachutisten kijken – maar langs de nieuwe hangars. Je kunt er overnachten in een voormalig DDR vliegtuig of bij Skydeck een USAF jet bewonderen. Daarna weer een hele serie klompenpaden, langs weteringen, door bosgebied Kraaigraaf, dat bestaat uit stroken loofbos langs een kronkelige, oude watergang en enkele natte graslanden. Veel knotwilgen aan weerszijden. Bij de eerste rust werd soep geserveerd. Over goeddeels onverharde paden langs de Nijbroekse Wetering kwamen we in Nijbroek. Over een verhard kerkenpaadje liepen we achterom naar Terwolde, waar bij brasserie Kriebelz de grote rust was. Onder het genot van een groene thee ontdekte ik in de routebeschrijving, dat de volgende rust in de Dahliastraat op de Worp in Deventer was. Zo dichtbij zus Lieske had ik het ook niet verwacht, dus heb ik de passage vast telefonisch aangekondigd. Daarna een stukje door het dorp Terwolde en over de Bandijk met links de IJssel, rechts landgoederen, en daarna weer klompenpaden naar de Ooievaar-molen en dwars door een weiland verderop weer richting Bandijk.

Deventer en omstreken

Het traject van de IJsselloop in april in omgekeerde volgorde via het landgoed Sterrebosch richting De Worp in Deventer, waar ik aan de overzijde van de koffiepost een cappuccino bij m’n zwager heb zitten drinken. Door De Worp en het Worpplantsoen naar de spoorbrug om de IJssel over te steken. Aan de noordzijde wordt hard gewerkt aan Ruimte voor de rivier. Het zal het aantal keren, dat het plantsoen onder water staat wel niet verminderen. Langs de Kapjeswelle om via de Kranensteeg en de Nieuwe Markt via de Hofstraat achter de Grote of Lebuïnuskerk uit te komen. Via de Assenstraat even over de Brink, langs de Waag en weer terug naar de Wilhelminabrug die we bij de entree van de Emmastraat (op #17 heb ik m’n eerste 19 jaar gewoond) opgaan. Aan de overzijde van de rivier staat de Bolwerksmolen. Deze molen is de enige op wind werkende houtzaagmolen die de provincie Overijssel rijk is.

De zomerdijk vervolgden we een eind tot we rechtsaf sloegen richting de winterdijk richting Wilp. Aan de overzijde van de dijk het landgoed Het Schol, dat ook in de herfst mooi is. ‘t Schol is bezit van Stichting IJssellandschap in Overijssel en is een van de pronkstukken. In het vruchtbare gebied van Steenenkamer en Wilp is treffend een fruitpost ingericht aan de Vermeersweg. In Twello zelf langs nieuwbouw en het landgoed ‘t Holthuis. Normaal kun je er als wandelaar niet bij komen, dus ook dit deftige herenhuis uit begin 19e eeuw op de foto gezet. Met een paar andere wandelaars was ik de bepijling vervolgens kwijt. Parate kennis van het dorp gaf geen probleem om makkelijk bij de brasserie te finishen, 6u en 50 minuten na de start.


Wil je nog meer van de omgeving zien, doe dan eens De NS wandeling Twellose landgoederen, dat opgenomen is in het Hanzestedenpad tussen Doesburg en Kampen.