Met JP & The Seeger Session Band elke crisis te lijf

Elk theaterseizoen laat ik me graag verrassen door een cabaretier, band of gezelschap. De eerste verrassing in de ‘uitdagende cocktail’ van theater De Voorveghter in Hardenberg was afgelopen vrijdagavond. Aangekondigd als: “Een podium vol gelouterde muzikanten die alles uit de kast halen in een opzwepende, aanstekelijke mix van folk, New Orleans Jazz, country en gospel. Geïnspireerd door Bruce Springsteen en diens ‘Seeger Sessions’ – een eerbetoon aan Folk legende Pete Seeger – waarmee Springsteen nog maar een paar jaar geleden wereldwijd een serie optredens verzorgde.”

Met m’n 43 jaren zat ik onder de gemiddelde leeftijd in de uitverkochte zaal. Niettemin had het publiek al snel de smaak te pakken. Een concert in een theater is altijd apart. Voor de een staat het geluid te hard, voor de ander is de afstand tussen artiest en publiek te groot. Stoelen verleiden om te blijven zitten, en theater is toch beleefd aanschouwen en pas na afloop voorzichtig uit de klapstoel komen voor een staande ovatie? Zanger/gitarist Jan Piet de Klerk, kortweg JP & The Seeger Session Band, totaal 15 muzikale kanjers, inclusief blazerssectie en (achtergrond)zangeressen, wisten er wel raad mee.

In de Crisis Cure Tour show wordt ‘onze’ crisis heel relatief, als teruggegrepen wordt op de beurskrach van 1929 die de overgang van arbeidersliedjes op de katoenplantage, de noeste  steel-driver John Henry die als spoorwegwerker het wel durft op te nemen tegen een machine. En natuurlijk de grote openbare werken die dankzij de grote werkloosheid aangelegd konden worden. JP bezong het Erie Canal. Hoop wordt ook gepreekt in de kerken. En zo is de samenzang in de De Voorveghter uit volle borst met When The Saints Go Marching In, This Little Light of Mine en Willie Nelson‘s I Saw The Light.

Na de pauze meer gospel, maar ook meer aandacht voor Pete Seeger als spreekbuis van muzikaal protest, met licht uit, aan de zijkanten op de trappen van het theater. De blazers zijn trouwens wel vaker op de trappen te vinden, niemand zit vast aan zijn of haar plek, niet als band, noch als publiek. Trini LopezIf I Had A Hammer. Woody Guthrie‘s This Land (Is Your Land), dat Seeger in 2009 met Bruce Springsteen bij de inauguratie van Barack Obama zong. Seeger’s Where Have All The Flowers Gone? maakt indruk. Van Randy Newman Louisiana 1927 als eerbetoon aan de slachtoffers van de orkaan Katrina. Ook erg New Orleans, een lied over Mardi Gras Day. Bruce Springsteen’s Blinded By The Light. En weer meezingen met Pay Me My Money Down. En voor wie niet genoeg hoopvolle liedjes heeft gehoord: de cover van Stephen Foster‘s Hard times come again no more en de protestsong We shall overcome. Als toegift een Ierse rigg als lofzang op America met geprojecteerd een hele reeks gezichten van Amerikanen in alle kleuren, soorten en maten. Protest is niet voor niets. Een betere wereld na de crisis is mogelijk.  Uitdagend, zo’n muzikale cocktail!