Android smartphone als werkpaard inzetten: van crapware tot unified adres book & agenda

Sinds kort heb ik een Samsung Galaxy Ace 3 LTE ter vervanging van een BlackBerry 9360. Het was een overstap, jazeker. Toch een paar dagen zoet geweest met het installeren en configureren van allerhande apps die ik ook op BlackBerry had cq  nu wel wilde hebben.

Crapware

Ondanks de checks die er neem ik aan zijn voor toelating in de Googple Play store, kwam ik echt wel crapware, gewoon niet werkende software tegen, zoals:

 • Skype (kwam niet verder dan een splash scherm met Skype logo, ondanks juiste login)
 • Rabo Bankieren (eenmalig registreren niet mogelijk; onbekende fouten en klachten over ontbreken internetverbinding, terwijl je tegenover de wifi router zit)
 • XING (sloooooom)
 • SongPop (aanmelden via Facebook niet mogelijk; juist daar speel(de) ik mijn wedstrijden en heb dus een set aan speellijsten en punten opgebouwd); na een herinstallatie wel werkend tot de eerste videoreclameboodschap de applicatie volledig liet vastlopen.
 • Samsung Kies

Synchronisatie

Waar BlackBerry Desktop client met usb kabel voor een vertrouwde synchronisatie van taken, adresboek, kalender en notities zorgde, was dat op Android even schrikken. Het hiervoor al genoemde Kies, de desktop client van de Samsung smartphones zou taken, adresboeken en kalendergegevens moeten kunnen synchroniseren, zowel via een usb-kabel, wifi en bluetooth. Voor de goede orde gebruik ik een aan Microsoft Exchange gekoppelde Microsoft Outlook installatie met standaard Calendar, Tasks, Contacts en Notes, maar ook Gmail, Outlook.com en de email van mijn ISP. Kies weigerde subiet dienst bij het overzetten van taken en agendagegevens, hoe lang je ook op ‘preparing sync…’ bleef wachten. Actief verbonden zijn met de Exchange server of niet maakte niets uit. Herinstalleren, andere verbindingsmethoden. Niets werkte, hoe duidelijk instructievideo‘s ook zijn.

Ik zal je de urenlange frustraties van het zoeken naar werkende alternatieven besparen. Wat niet werkt:

 • Syncroid (heeft me €2 gekost, ontzettend traag en gewoon niet in staat 1500+ contactpersonen of agenda-items te verwerken)
 • MyPhoneExplorer (weigerde connectie te maken met smartphone)
 • Samsung New PC Studio (ziet er mooi Apple UI uit, maar wil geen agenda of taken synchroniseren)

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op Google Calendar Sync, GO Contact Sync Mod en Wunderlist. Voor gratis taken uit Outlook naar je Android krijgen, kon ik géén werkende oplossing vinden. Bizar dat externe programmaatjes nodig zijn!

Uit eerdere synchronisatie-ellende met BlackBerry wist ik al dat Google’s synchronisatie ook niet foutloos was. Ik heb het opnieuw mogen beleven. Adressen die dubbel, drie- of viervoudig in het adresboek belandden, verwijderingen in bijvoorbeeld Outlook die niet goed verwerkt werden in Google. Ook merkte ik, dat niet alle vergaderverzoeken die in via Exchange in mijn Outlook agenda staan, meekwamen naar Google. Na een paar keer dweilen met de kraan open, heb ik de volgende stappen genomen:

 • adressen in Contacts op Android weggegooid met dank aan AndroidWorld.
 • adressen uit Gmail contactpersonen weggegooid.
 • adressen in Outlook ontdubbeld, daarna gesynchroniseerd met Gmail contactpersonen.
 • toen er daarna in Gmail toch spontaan weer een aantal doublures verschenen de applicatiemachtigingen in Google nagekeken. Want je hebt maar zo LinkedIN, Facebook, Outlook.com, ofzo óók laten synchroniseren met je Google Contactpersonen. Die machtigingen heb ik ingetrokken. Microsoft begon vervolgens als eerste te piepen over missende connectie met Google (zo innig heb je ze zelden gezien)
 • Pushmail aangevraagd op m’n zakelijke Exchange/Outlook combinatie. Zodra dat werkte, is de synchronisatie van contactpersonen en agenda niet meer nodig via Google. Email, contacten, agenda, taken en sms-berichten worden nu keurig gesynchroniseerd. Het is wel belangrijk de synchronisatie van Google contactpersonen en agenda op de computer en smartphone uit te schakelen om geen doublures te zien en/of gek te worden van de notificaties. In de agenda en contactpersonen app kun je instellen van welke accounts je gegevens wilt zien. Ik heb vanwege de synchronisatie van Outlook Taken via Exchange Wunderlist weer omgeruild voor de vertrouwde taken in Outlook/Exchange die op de Samsung in de S_Planner beheerd worden.
Unified address book & agenda

Na met SolMail, SolCalendar en Contacten+ getest te hebben, ben ik terug bij de ingebouwde standaard Email, S_Planner en en Contacten. SolMail en SolCalendar voegen te weinig toe, of je vergaat van de notificaties (elk mail, taakbeheer of agenda applicatie vuurt eigen notificaties af). Contacten+ verslikt zich eenvoudig in mijn adresboek (1500+ contacten) en slaat vast in een poging social network updates met foto’s en contactgegevens te integreren. Hetzelfde geldt voor het later geteste Contactive. Jammer, want een dashboard per persoon van zijn/haar social whereabouts stond en staat wel op mijn verlanglijst. Xobni, later Smartr is niet meer.