Windows 8.1 impressies: voldoende om alsnog over te stappen?

windows8_1Bij de aanschaf van een nieuwe pc of laptop had je een tijd lang de keuze voor Microsoft Windows 8 of Windows 7 als besturingsysteem. Voor mijzelf als zakelijk / professioneel gebruiker zou Windows 7 de keuze zijn, voor mijn kinderen en schoonmoeder werd het Windows 8 vanwege de beoogde eenvoud in de bediening. De toch behoorlijk andere gebruikersinteractie en nog onervaren andere familieleden waren geen goede mix. Als zij om onduidelijke redenen de berichten app inclusief contactpersonen en agenda verwijderden en ik na gealarmeerd te zijn (“De mail werkt niet meer op m’n laptop!”) voor toverdokter mag spelen, gaat de lol er snel af.

ClassicShell als pleister op de wond

De startknop, grondig weggewerkt door Microsoft, heb ik op de machines teruggehaald door het freeware ClassicShell te installeren. Het zorgde meteen voor een makkelijke wissel tussen bureaublad en nieuwe app-knoppen-interface. Meer gebruikers dachten er zo over, en dat bracht Microsoft ertoe…..zelf de knop terug te brengen in de 8.1 update.

Windows 8.1 update – installatie

Vanaf afgelopen donderdag was de Windows 8.1 beschikbaar voor downloaden. Bestaande Windows 8 gebruikers moeten zich melden in de download shop. Daar word je doorgeleid naar de Store in Windows zelf die je de update laat downloaden en installeren. Neem gerust een kan koffie mee. De download zelf is namelijk 3,6GB groot. Eenmaal binnen begint na het opnieuw opstarten het uitpakken en installeren ‘onder water’. Op de eerste onderhanden genomen half jaar oude, en schone, laptop kostte de installatie van de reguliere versie een vol uur. Ook op een relatief stokoude desktop computer kostte de installatie van de Pro-versie een uur.

De installatie zelf verloopt soepel. Ge√Įnstalleerde programma’s, instellingen en drivers blijven overeind. ¬†Voor bestaande Windows 8 gebruikers is de update gratis. Anderen kunnen¬†de reguliere (‚ā¨120) of de Pro-versie (‚ā¨280) kopen. Bij een upgrade vanuit Windows 7 worden persoonlijke gegevens behouden, maar moet je programma’s opnieuw installeren. Zorg voor voldoende tijd dus.

Windows 8.1 update – nieuw en gewijzigd

Al bij de eerste configuratie van het account valt een extra stap op. Er wordt een veiligheidscode voor je Microsoft account naar je telefoonnummer of emailadres gestuurd die je handmatig moet inkloppen. Als er nadien iets verdachts gebeurt op deze computer in combinatie met dit account, krijg je een waarschuwing via sms en email.

Hierna worden tips gegeven over de schermbediening, de herwonnen startknop en de Charms Bar aan de rechterzijde.

Het startscherm met knoppen is aan te passen met een achtergrondafbeelding in plaats een monochroom vlak. De live tiles (de app knoppen met soms ook live content updates als nieuwsberichten of het actuele weer) kun je andere formaten dan klein en regulier geven. Apps kunnen naast elkaar geplaatst worden, of zelfs verdeeld worden over meerdere beeldschermen.

Met de combinatie Windows-toets-X kun je een snelmenu tevoorschijn halen om Windows snel af te sluiten, in slaapstand te zetten of je af te melden.

In de bureaubladomgeving met de vertrouwde Windows 7-interface staat linksonder de al genoemde startknop weer terug. En, je kunt ook direct opstarten in deze modus. Het gedrag van de startknop is te wisselen tussen het tonen van het All Apps-overzicht binnen de Modern UI te gaan, desktopapplicaties eerst weer te geven en pas in tweede instantie een lijst met Windows 8-apps. Deze instellingen vind je overigens bij de eigenschappen van de Taakbalk (natuurlijk). En nee, met de startknop is het Startmenu dus niet terug.

Microsofts eigen Skype is qua authenticatie beter ge√Įntegreerd. Opnieuw aanmelden hoeft niet meer. Ook de eigen cloud opslag dienst Skydrive is meer verweven in het besturingsysteem. Miniaturen van grote afbeeldingen die op Skydrive zijn opgeslagen schelen lokaal voor weergave opslagruimte. Je kunt overigens bij het configureren van je Windows account goed aangeven of je gebruik wilt maken van de Skydrive integratie.

Internet Explorer 11 is meegeleverd en is beter toegerust voor aanraakbediening op een Windows 8 tablet of touch scherm. In de Metro-modus  is de leesmodus verbeterd.

Veel standaard-apps zijn eveneens verbeterd. Zo heeft de eerder wel erg eenvoudig uitgevoerde Berichten applicatie nu een op Outlook.com lijkende interface gekregen, inclusief functies als het slepen met berichten tussen mappen en het filteren van nieuwsbrieven. Facebook heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt en een eigen Windows 8 app uitgebracht. Windows 8.1 heeft plug-and-play-ondersteuning voor 3d-printers, NFC pairing en nog wat verbeteringen. Voor zakelijke gebruikers zie ik nog steeds geen overtuigend goede reden nu over te stappen, als je tevreden bent met Windows 7. De volgende Windows versie wordt begin 2015 verwacht.

Tips:
  • Lifehacker: Hoe sloop je de Skydrive installatie weer uit Verkenner als je toch geen Skydrive gebruikt?
  • Lifehacker: Hoe toon je de standaard verborgen Bibliotheken weer?