Wandelen over het Drenthepad van Borger naar Zuidlaren

Vandaag met de auto naar de P+R aan de N34 bij de afslag Borger voor een nieuw stuk van het Drenthepad en dito stukken van de provincie. ‘s Ochtends vroeg na zonsopgang (8.20u) is het in het esdorp nog erg rustig, het Hunebedcentrum nog verlaten en het bekende, grote hunebed D27 nog vrij van spelende kinderen. Het pad vervolgt langs de boerderijen van het buurtschap ‘t Zwaantje, om daarna de hoogte van de Zuideresch op te zoeken. Bos en heide, fraaie zonsopgang en de hunebedden D21, D22, D23, D24 en D25 die dicht bij elkaar op de es te vinden zijn. In het buurtschap Bronneger gaat het zigzaggend naar het noorden, waar tot Drouwen alleen hondenbezitters te zien zijn. De markering vlak voor Drouwen klopt niet met de routebeschrijving. Als je de bepijling volgt, loop je Drouwen in, in plaats van het bos. Het Drouwenerzand, en dan niet het gelijknamige pretpark, wordt voor een deel doorlopen. Prachtige heide, zand, jeneverbes en berken in herfsttinten.

Gasselte ben je snel door, apart is het om over de voormalige spoorbaan Assen-Stadskanaal, in 1904/05 zo horizontaal mogelijk aangelegd en tot in de jaren ’70 van de 20e eeuw in gebruik geweest. Nu een lang graspad, dat als ‘ravijn’ ingeklemd ligt tussen het maaiveld. Met een heus viaduct klim je omhoog om verderop de Dorp en Veldroute te volgen. Een passende titel voor uitzichten over grote aardappelakkers, graspaden en bosranden tussen Gasselte en Gieten. Laatstgenoemd dorp loop je aan de oostkant voorbij, het viaduct onder de N33 (burgemeester Albrechttunnel) is na dit weekend een paar maanden afgesloten vanwege de wegverbreding. Mooi geluk vandaag. Dan een bijzonder stuk bos bij het openluchtzwembad Zwanemeer. “NB er zijn hier verwarrend veel paden, let op de markering.” schrijft het routeboekje. Het goede nieuws: een kaartje van de omgeving is ook afgedrukt. Het slechte nieuws: markering is er amper. Over de Oude Groningerweg tussen Gieten en Annen heb je een mooi uitzicht vanaf de rand van de Hondsrug aan weerszijden.

Landgoed Terborgh met een heideveld, zeer nieuwsgierige schapen, bospaden en hunebed D11 wachten. Daarna Pinetum Terborgh met 400 coniferen, in 1953 op particulier initiatief aangelegd. Rond Anloo ligt een Zuidesch en en Noordesch (ook nog een Molenesch, maar die doet het Drenthepad niet aan). Langs de bosrand van het Kniphorstbosch, voormalig militair oefenterrrein en tegenwoordig het enige archeologische reservaat van Nederland. Verderop, voorbij de heide van De Strubben, dat een schietterrein was, op de plek waar grafheuvels te zien zouden moeten zijn, een stormbaan in ruste. Langs de vakantiehuizen in Schipborg heb je bij het restaurant De Drentsche Aa aan de gelijknamige beek en brug prompt een gezellig terras, meer wandelaars (het Pieterpad loopt hier ook). Via camping en natuurbad De Vledders loop je onder de N34 door. Linksaf, de Berkenweg af naar de rotonde die de kruising tussen de N386 en N34 markeert. Hier wacht de Qbuzz QLiner 300 om je in 20 minuten weer terug in Borger te brengen.