Phil Wickham – The Ascension

Phil-Wickham-The-Ascension-CoverDe Amerikaanse aanbiddingsleider Phil Wickham uit San Diego, California staat bekend om zijn intense muziek. Op zijn 5e album The Ascension, dat via Fair Trade Services werd uitgebracht als opvolger van Response (2011), is zijn sound goeddeels ongewijzigd. Hier en daar heb ik de indruk dat de instrumentatie wat milder is. Het brandend verlangen dichtbij God te zijn (titeltrack). Vriend en collega Pete Kipley werkte opnieuw met Phil aan het nieuwe album. In Carry My Soul, dat akoestisch start, maar je meesleept in een new wave uitbarsting van de blijdschap als trouwe knecht welkom geheten te worden aan de hemelpoort.

This Is Amazing Grace, dat eerder op Bethel Music‘s album For the Sake of the World in 2012 verscheen, staat ook op dit album, hier in een wervelende mid-tempo wave rock track. When My Heart is Torn Asunder is een semi-akoestisch uitgevoerde moderne hymne. Wonderful, dat in een akoestische uitvoering op Singalong 2 stond, staat ook op deze plaat, nu volgepakt met synths en electronica. Holy Light doet sterk denken aan Rend Collective Experiment. Carry My Soul is rustiger, Tears of Joy heeft een behoorlijk tik country mee. Thirst is een eigen remake van As The Deer. In Mercy verkent Wickham vooral de hoge noten. Voor lager gestemden is het onmogelijk meezingen. Dat gaat beter met Glory, Holy Light, This is Amazing Grace, When My Heart is Torn Asunder en het andermaal in wave outfit gestoken Wonderful. Deze zijn prima in je gemeente te introduceren voor samenzang. Muzikaal afwisselend, teksten zonder uitzondering vertical worship.