Kim Wilde – Close & Snapshots

kim wilde closeKim Wilde, één van de Britse jaren ’80 popiconen, is nog altijd muzikaal actief. In de nazomer werden twee albums (her)uitgebracht. Als eerste de re-release van Close, 25 jaar na het origineel. Bekende hits als You Came, Four Letter Word en Never Trust a Stranger staan op dit album. Universal Music koos ervoor dit album zelf opnieuw uit te brengen, in plaats van de rechten te verkopen aan Cherry Red Records die Wilde’s eerdere albums als 2CD deluxe edities uitgaf.  Voor de gelegenheid zijn remixes verzameld van Hey Mister Heartache, You Came, Never Trust a Stranger, Four Letter Word en de destijds 5e en laatste single van het album, Love in a Natural Way.

Op disc in zijn na de 10 originele liedjes als bonus tracks toegevoegd Tell Me Where You Are (vingerknippop; de B-side van de single Hey Mister. Heartache), Wotcha Gonna Do (synthpop met rockrand, B-side van Never Trust A Stranger), She Hasn’t Got Time For You ’88 (zwoele sax in prima popsong, B-side van Four Letter Word) en de 7″ versies van Hey Mister. Heartache, You Came, Never Trust A Stranger en de video edit van Love In The Natural Way (videoclip is ook zo’n o-ja moment).

Op de Spotify versie als tussendoortje de US radio edit van You Came, bassen en beat net wat zwaarder gemixt. Op disc 2 eerst de 8:10 tellende 12″ versie (verveelt geen moment) en de wat met ruimtelijke effecten, links en rechts uitsturen en funky beats spelende Kilowatt remix van Hey Mister Heartache. heb je nog niet genoeg, kun je Bonus Beats versie (programmeur drumcomputer leeft zich uit) en de Acappella versie met percussie variant beluisteren. Daarna de 12″ versie van You Came, gevolgd door de 12″ remix van Shep Pettibone en twee verschillende Dub Versions (#1 vind ik beter uitgesponnen). Van Never Trust a Stranger de 12″ versie (alsof je in het begin de hondjes uit Suburbia van Pet Shop Boys hoort) en de met samples, blips en loops aangevulde Sanjazz (Emilio Sanchez & Jimmy Jazz) mix, de ‘heftigste’ in de serie. En van het langzamere Four Letter Word de extended version, Late Night Mix (elektrische piano, veel aah’s en ooh’s). Van het mid-tempo Love in the Natural Way tenslotte de extended version. Al met al een boeiend dubbelalbum vol terugblikken.

snapshotsOp Snapshots (dat in 2011 alleen in Europa werd uitgebracht) covert Kim Wilde 5 decennia muziekhistorie en drukt haar eigen stempel op de uitvoeringen. Achtereenvolgens It’s Alright (boyband East 17 hitsingle uit 1993), In Between Days (The Cure, 1985), About You Now (Sugababes, 2007), Sleeping Satellite (Tasmin Archer, 1992) en To France (Maggie Reilly & Mike Oldfield, 1984). Verdienstelijk zijn ook A Little Respect (Erasure, 1988), Remember Me (Diana Ross, 1970), Anyone Who Had a Heart (Dionne Warwick. 1963) en Wonderful Life (Black, 1987). De muzikale diversiteit van de oorspronkelijke nummers vergen maatwerk. En dat past Kim Wilde wel. They Don’t Know (About Us) (Kirsty MacColl, 1979), Beautiful Ones (Suede, 1996), Just What I Needed (The Cars, 1978), het rocky Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve) (The Buzzcocks, 1978) en het countrypop afsluitertje Kooks (David Bowie, 1971) in duet met Hal Fowler.