Jan Willem Alphenaar – Pecha Kucha

JW alphenaar presentatieDe death by PowerPoint presentaties kennen we allemaal. Ook zonder slides kunnen voordrachten oervervelend zijn. Een TED talk (check ook Jeremy Donovan’s How to deliver a TED Talk eens!), waarin een spreker in 12-18 minuten zijn verbeterplan of prestatie voor het voetlicht brengt, is een wereldwijd succesvol toegepast format. Het kan natuurlijk altijd korter. En zo is uit Japan de Pecha Kucha (letterlijk prietpraat) komen overwaaien: 20 slides die elk 20 seconden spreektijd begeleiden en na elke ‘slot’ onverbiddelijk een nieuwe slide. In 6 minuten en 40 seconden pitchen dus. Dan kun je er wel 14 ‘hebben’ in een doorsnee Pecha Kucha-avond, zeg een moderne netwerkborrel of dragon’s den. Jan Willem Alphenaar is enthousiast over deze presentatievorm, organiseert in Nederland dergelijke Pecha Kucha-avonden en onthult in dit e-book de achtergronden van deze 20×20 aanpak. In 7 eenvoudige stappen, van het – zonder elektronische hulpmiddelen of presentatiesoftware – eerst maar eens uitdenken van je onderwerp en boodschap (doel van je presentatie), een kop en staart tot het visualiseren van boodschappen en het oefenen. Oefening baart kunst. Je zou dit dus kunnen afkijken op een avond met andere sprekers, of je eerstvolgende presentatie eens in deze vorm te gieten.

Over de schrijver
Jan Willem Alphenaar (1969) is spreker en kennisdeler over online communicatie, social media, nieuwe marketingvormen, trends, ondernemerschap en (personal) branding. Zowel beroepsmatig als in zijn vrije tijd is hij bezig met geven van lezingen, workshops, trainingen alsmede het schrijven van blogs, columns en (e-)boeken. Zijn grote passie is het delen van kennis..