Het VreemdelingenCollectief – Niemandsland

vreemdelingencollectief niemandslandHet optreden van Het VreemdelingenCollectief in de Hemelen tent op Flavor Festival 2013 was de reden de CD/boek combinatie Niemandsland te bestellen. Dit project is een samenwerkingsverband tussen muzikanten en beeldend kunstenaars. Geboren uit het verlangen om bewuste momenten met God door te brengen. Om met teksten, beelden en muziek uiting te geven aan gedachten en gevoelens. Aan een wereld die tastbaar is, maar toch weer niet. Met de voeten op vaste grond bezig zijn met dingen van boven. En dat in het Nederlands. Zekerheden kunnen wankel lijken, vaste overuigingen moet je weleens herzien. We zijn hier op doorreis (“Only visiting this planet” stelde Larry Norman in 1972 al; “vreemdelingen en bijwoners op aarde” wordt vijfmaal in de Bijbel gebruikt als verwijzing) naar verder. Naar gedachten die hoger zijn, naar een weg die hoger is (de liefde, zo stelt Paulus in zijn brief aan de Corinthiërs). Noem die plek Niemandsland (“Where the streets have no name” van U2 popt direct op).

http://www.youtube.com/watch?&v=ZHenCw_tn74

Veel van de teksten zijn geschreven door zanger/gitarist Johan Jeras. Met drummer/percussionist David Westveer, bassist/percussionist Gert van Immerzeel, gitarist/pianist en klokkenspeler Arjan de Wit werd een dozijn liederen geschreven, elf nieuwe en één bewerking, een vertaling van Chris Rice‘s Nothing (origineel op het multi artist album Exodus uit 1998). Niet van hier opent in pop/rock setting en is qua tekst gebaseerd op Psalm 17. De aardse dingen zijn betrekkelijk, hoog uit de hemel komt God zelf. Handen en voeten geven aan het Koninkrijk van God (“Jezus laat ons zien hoe het kan”) in Dit is Uw Koninkrijk, dat met aangevulde synthesizers lekker poppy klinkt. Het aan Jezus gelijk worden, zoals Petrus in zijn brief belooft aan de gelovigen, staat centraal in Als hemel en aarde samensmelten. Schitterende toekomstmuziek! Mid-tempo rock in Vrede boven mijn verstand, pittige rock inclusief spraakwaterval in Toen op het strand, Niemandsland is géén doorsnee singer-songwriter werk. “Uw huis is mijn huis“. Dankbaarheid over Gods beloften, verbazing over de persoon Jezus Christus (Schoonheid) en het besef van de kracht van Zijn bloed (Nothing). Zangeres Amanda Lock (EO Jongerendag, eigen band, Schrijvers voor Gerechtigheid) is te gast in De Spelbreker; Sergej Visser (Schrijvers voor Gerechtigheid, ND) bewerkte de tekst van het aanbiddingslied Andersom.

Portretten, foto’s en geschilderde landschappen naast de inspiratie voor de liederen en de teksten ervan staan in het 48 pagina’s tellende boek, dat door Roald Schaap is samengesteld. Het met sprankelend pianospel gelardeerde Hier (met de hemel op mijn netvlies) en Goede nacht (“Mochten donkere wolken vanavond verschijnen. Als het spookt in je hoofd en het slapen ontbreekt. Doe dan als de bomen, de vogels, de bloemen. Leef bij de dag die de Heer heeft gemaakt”) beschrijven het album in het kort. Complimenten voor dit collectief product! Een project is eindig, maar van mij mag er een vervolg aan gegeven worden. Vier van de Niemandsland-songs die Johan schreef, staan ook op het album Niet van hier van Soul Survivor Nederland.