Helpt Dokter Corrie bij het bespreekbaar maken van seksualiteit met 10-12 jarigen?

dr.corrie326x261Nieuw dit schoolseizoen op SchoolTV in het weekjournaal is de rubriek Dokter Corrie, waarin thema’s rond seksualiteit (‘dingen die spannend en leuk zijn, maar ook moeilijk om over te praten’) worden behandeld met een (achtereenvolgens zijn zoenen, eerste erectie, anders zijn, eerste verkering en verliefd behandeld in de afgelopen weken) voor groep 7-8. Met koppen als Schooltv zet ouders buiten spel bij seksuele opvoeding,  Christelijk Nederland vindt seks van dokter Corrie te plat, Ginnegappen om piemels met Dokter Corrie niet altijd leuk en Christenen boos op Dokter Corrie gebruiken de betrokken auteurs doorzichtige argumenten als veralgemeniseren, elkaar napraten, anderen uitsluiten, direct conclusies trekken zonder onderzoek. Nederland is niet christelijk en “Christelijk Nederland” als eenduidig deel ervan bestaat niet. Als je ‘alle christenen in Nederland’ bedoelt, moet je met een goede onderbouwing komen.

Zelf op onderzoek

Zelf heb ik de afgelopen vijf afleveringen bekeken. Sterk vind ik het als ‘dokter’, gespeeld door Martine Sandifort, bekend van onder meer Koefnoen en Toscane) inclusief beugel, ook giebelen en moeilijk vinden om geslachtsdelen bij hun naam te noemen. Ja, ze refereert aan vrijen, gebruikt een skelet als assistent en anders haar handen om een en ander te verduidelijken. Het giechelen om deze spannende dingen springt eruit. Met wat weetjes, tips (als hij of zij niet wil, niet doen) en een kort interview met een bekende Nederlander levert de Rutgers WPF stichting zo een drie minuten durende bijdrage aan het bespreekbaar maken van seksualiteit. Bekijk je de filmpjes online, word je voor meer informatie doorverwezen naar sense.info, een vraag- en antwoordrubriek rondom het thema en het Liefdesplein, een achtergrond site van SchoolTV.

Ja hoor, alles is bespreekbaar, toch?

Met de mond belijden we op het werk, in het gezin, op school en onder vrienden: alles is bespreekbaar. Ook over seksualiteit. Dus niet. Er zijn verborgen agenda’s, gevoelige onderwerpen die vermeden worden, bedrijfsregels die eenvoudig opleggen, dat je niet over politiek, godsdienst, seksuele geaardheid oordeelt of andere een mening ‘verkondigt’. Afschuiven is dan een bekende optie. Dit moet de school regelen, of juist de ouders. Kerk en staat moet je gescheiden houden. Geloven doe je maar in je eigen tijd en jouw mening is ook echt jouw mening. De waarheid bestaat niet. En kom al helemaal niet aan met normen en waarden, want dat is zó jaren ’50!

Tja, wat moet je dan als school met de lesmaterialen bij de serie? Laten liggen, bediscussiëren in het lerarenoverleg en vervolgens items uit het weekjournaal niet tonen aan de 10-12 jarigen? Let wel, het is een thema, zoals ook de Tweede Wereldoorlog, EHBO- of verkeersveiligheid, godsdienst of culturele vorming. Van Dokter Corrie is alleen 11 oktober nog een aflevering. Het lespakket is verdeeld in 11 onderwerpen.

En, naast de school, zijn ook ouders aan zet. Voor hen zijn de lesmaterialen ook beschikbaar, de gratis publicatie Puber in huis! en de website uwkindenseks.nl. Natuurlijk kun je als ouders of leerkrachten zeggen, dat niet iedereen er al aan toe is, maar dat zeg je ook niet over het EHBO-diploma, verkeersexamen of het stilstaan bij de oorlogsjaren.

Mijn conclusie

drcorrieWat precies past bij mijn overtuiging, smaak en aanpak, wordt niet aangeboden op een Nederlandse school. Amerikanen kunnen dan kiezen voor home schooling. Ik besef echter, dat ik gevormd ben door allerhande meningen, uitdagingen, tegendraadse opmerkingen, uiteenlopende ontwikkelingen die wel, of juist niet in mijn straatje pasten. Een beetje videoclip is platter en die wordt ook bekeken door 10-12 jarigen. En ook al geeft mijn eigen jongste dochter (10) nu aan Dokter Corrie wel grappig, maar niet alles te snappen of nodig te hebben, ben je als ouders al snel te laat. Het schoolplein, televisie, liedjes op de radio en computer bieden veel in allerlei soorten en maten, waaronder helaas ook veel materiaal dat niet geschikt is voor jongeren, of juist gemaakt door jongeren die beter met andere hobby’s druk kunnen zijn.

Aanspreken van kinderen van 10-12 jaar moet op hun niveau. Daarvoor moet je als ouder weten wat er speelt op school, wat er in de top-40 staat, waar je kind naar kijkt en hoe de vriendschappen in de klas of buurt zijn. Dan mag er nog onschuldig gelachen worden, gevoelige zaken aangestipt en vervolgens met rust gelaten of juist uitgedaagd worden om erover te praten. Een kind mag immers ook nog kind zijn. Maar seksualiteit hoort er nu eenmaal bij. Denk maar aan een eventueel nog zwangere moeder (‘hoe komt het kindje in je buik?’) of een al seksueel actieve broer of zus. Het is de tijd waarin kinderen wel denken al veel te weten, maar toch veel onbekend is. Help ze stap voor stap, en vertrouw ook de onderwijzers daarin. Wil je hen helpen? Ga dan in een ouderraad of adviescommissie, bied een gastles aan en laat je verwijten of petities thuis.

Wil je het van een ander horen, kijk dan naar de TEDxEde (september 2013, gekscherend TEDx Biblebelt genoemd) bijdrage van psychologe en seksuologe Sanderijn van der DoefChildren and sexuality: protection or education?