Doorstart eLinea eist veel meer content om interessant te worden

Dinsdag 24 september meldde eLinea zich per e-mail:

Beste lezer, Het is zover: eLinea is live, probeer het nu gratis! Vandaag introduceren we een wereldwijd unieke dienst voor het digitaal lezen van artikelen, kranten, journalisten, dochters en cartoonisten. eLinea kun je natuurlijk eerst 2 dagen gratis en zonder verdere verplichtingen uitproberen. Voor slechts €9,99 per maand heb je vervolgens onbeperkt toegang to alle artikelen. Ben je slechts geïnteresseerd in enkele artikelen? Dan kun  je ze ook eenvoudig en voor een klein bedrag los kopen.

In 2011 had ik eLinea al geprobeerd, 2 jaar ervoor was het al gestart, regelmatig gefinancierd met…belastinggeld. Nieuw is de dienst dus zeker niet. Oudejaarsdag 2011 was mijn constatering: Ook het elektronisch lezen van geselecteerde artikelen op Elineabeviel niet, de dienst zelf sloot deze maand de deuren om, als alles goed gaat als een ‘Spotify voor journalistieke artikelen‘ in 2012 te herrijzen. Die wederopstanding nam een jaar extra tijd. Verbazingwekkend om dan in de weblogs en ‘vakpers’ nu opnieuw kwalificaties als ‘Nederlandse Spotify voor artikelen’ (Bright.nl, Emerce.nl) te zien.

elinea screenshot

Huidig aanbod

Bij Spotify heb ik de beschikking over miljoenen nummers. Bij eLinea kan ik maar lastig terugvinden, wat het aanbod inhoudt, afgezien van de beide betaalopties die in de e-mail ook genoemd werden en een insteek op Onderwerpen of Collecties. Binnen de collecties kun je weer filteren op titels, onderwerp of bijvoorbeeld waardering. Bekende titels zijn dan OOR, HP/De Tijd, Vrij Nederland, de journalisten van The Post Online Magazine, voorheen het gratis op stations en bij de entree van kantoorgebouwen verkrijgbare De Nieuwe Pers. De rest is onbekend talent.

Vanwege het ‘losse artikelen zijn ook te koop’-model is een artikelsgewijze lezing de enige mogelijkheid. Met andere woorden: de structuur van een magazine, krant of bundel is losgelaten. Je leest een los artikel uit bijvoorbeeld HP / De Tijd.

Binnenkort meer…

Onder dit kopje zijn (artikelen uit)  Opzij, Viva, Panorama, Nieuwe Revu, Autoweek, regiobladen van Wegener (De Stentor, enzo) en het Nederlands Dagblad te verwachten. ND begrijp ik, want ook zij hebben naast een betaald abonnement op de digitale editie de mogelijkheid losse artikelen af te rekenen; De Stentor heeft die niet.

Vooralsnog heb ik het bij mijn 2 dagen gratis uitproberen gelaten.