De Dode Zeerollen en moderne figuratieve kunst in het Drents Museum in Assen

de dode zeerollen tentoonstellingTwee tijdelijke tentoonstellingen in het Drents Museum in Assen trokken me vandaag weer naar het noorden. Het bezoek was een aantal zondagmiddagen uitgesteld vanwege het mooie weer, nu kwam het vanwege het regenachtige weer juist goed uit. En dat dachten deze zaterdagmorgen meer mensen, een goede zaak!

De Dode Zeerollen

In de nieuwbouw van het museum is vanaf 9 juli j.l. t/m 5 januari 2014 een unieke archeologische tentoonstelling te zien rond de Dode Zeerollen. In totaal 16 originele manuscripten worden in twee delen (elke 3 maanden slechts 8) onder beperkt licht en extra bewaking aan het publiek getoond. Vanaf 8 oktober 2013 t/m 5 januari 2014 staat u oog in oog met de volgende rolfragmenten:

  1. 4Q521 (Messiaanse Apocalyps)
  2. 11Q1 (Paleo-Leviticus)
  3. 4Q171 (Pesjer Psalmen a)
  4. 4Q554 (Het Nieuwe Jeruzalem a)
  5. 4Q258 (Regel van de Gemeenschap d)
  6. 4Q525 (Zaligsprekingen)
  7. 4Q403 (Liederen van het Sabbatsoffer d)
  8. 4Q542 (Testament van Kehat)

Het scheelt landgenoten een reis naar Israël, waar meer fragmenten in het Shrine of the Book in Jeruzalem te zien zijn. Ik was er in 1995. Sindsdien heb ik aardig wat vertalingen van manuscripten en achtergrondboeken gelezen. De Israel Antiquities Authorities hadden naast tere papyrus en leerstukken ook diverse andere vondsten in bruikleen gegeven, zodat een overzicht gegeven kon worden van de eerste paar eeuwen van onze jaartelling. Voorwerpen rond rituele reiniging, huisraad en natuurlijk het schrijven, maar ook munten en wapens van de Romeinse overheersers, muntschatten uit Qumran, grafcultuurelementen, een tempelsteen uit Jeruzalem, kleren en andere voorwerpen van de mensen die in de grotten rond Qumran gevlucht waren voor de Romeinen.

Het Qumran Instituut in Groningen dat door theoloog en bijbelwetenschapper Adam van der Woude in 1961 is opgericht en momenteel met Mladen Popovíc een curator heeft, maakt de keuze voor het Drents Museum als locatie voor de tentoonstelling begrijpelijk, evenals de belangstelling die deze week in het alumniblad Broerstraat 5 van de Rijksuniversiteit Groningen voor de Dode Zeerollen was. In het museum krijg je verder een indruk van het onderzoek op de manuscripten met films en voorwerpen en wordt kort stilgestaan bij de invloed op de drie Abrahamitische godsdiensten jodendom, christendom en islam.

Wil je meer zien en weten, kun je bij het Qumran Instituut een online cursus volgen, maar ook via crowdfunding de inzet van het Artificial Intelligence systeem MONK steunen, dat handschriften als de Dode Zeerollen leert interpreteren. Van de vertalingen van de rollen is een herziene, actuele versie onder de titel De rollen van de Dode Zee verschenen. Ook kun je online kijken bij http://www.deadseascrolls.org.il/

Figuratie Nu, Mokum 50 jaar

mokum50Van een heel andere orde, maar ik kon de t/m 19 januari 2014 ter ere van het 50-jarig bestaan van Galerie Mokum aan de Oudezijdsvoorburgwal 334 in Amsterdam ingerichte tentoonstelling wel waarderen: werken van bekende figuratieve schilders als Matthijs Röling, Barend Blankert, noordelijk realist Wout Muller en Henk Helmantel. Daarnaast wordt werk getoond van vele andere figuratieve kunstenaars waarmee de galerie samenwerkt.

De tentoonstelling Figuratie Nu, Galerie Mokum 50 jaar toont 60 werken die sinds 2003 bij Galerie Mokum zijn aangekocht, aangevuld met werken uit de collectie van het Drents Museum. Zo is er verder werk te bewonderen van onder meer Dick Pieters, Piet Sebens, Arnout van Albada, Peter Hartwig, Qiangli Liang, Kenne Gregoire, Karel Buskes, Ellen de Groot en Douwe Elias. Stillevens, op films gebaseerde uitbeeldingen, portretten en moderne landschappen. Herkenbaar, met een knipoog en toch vol illusie en prikkels om verder te kijken.