Blaise – Life XL Wereld van verschil

blaise xlEen decennium geleden besprak ik voor het inmiddels ter ziele magazine Bottomline For the Sake of the World (2002) and Face 2 Face (2004) van de Belgische band Blaise rond singer/songwriter, producer, gitarist, saxofonist Tom Mualaba. Funk, pop en soul uit Vlaanderen. In 2002 had Blaise direct op het hoofdpodium van het Flevo Festival gestaan. Tot Flavor Festival in augustus verdween de Vlaming van m’n radarscherm. Achter de schermen was de van Congolose origine druk met het Filadelfia Gospelkoor & live band in Vilvoorde. Live op het Bitterzoet podium half augustus 2013 maakte de negenkoppige band met diverse familieleden van Tom indruk en verleidde me om het in april uitgebrachte LifeXL Wereld van verschil te verkennen. Met  7 Engelstalige en 7 Nederlandstalige nummers op 1 dubbelalbum, sinds Face 2 Face ook pas de 3e studioproductie van Blaise. Een Muse-achtige opener Life! (This is life!), direct gevolgd door een op zich aardige vertolking van I Want To Know What Love Is (orgineel van Foreigner). Dan een door basspel gedragen popsong All Over Me en het soulful Closer. Met de remake van Make a Difference (origineel op Face 2 Face) blijft het brave luistermuziek. Het rocky Change The World brengt meer pit. De powerballad XL heeft een heerlijk sound scape als introductie en opbouw erna.

Het Nederlandstalige deel begint met softrock: Door de wind.  Dan lekker funk in de titeltrack. Tom pakt er zijn sax bij. Orgeltje aan de start van de poprocker Integraal. (Hiervoor ben ik je naar de wereld gekomen: heelwording). Ook hier een cover, ditmaal van Clouseau‘s Laat me toch niet alleen. Meer dan dit is puntige pop, Met woorden bluesy, waarna de powerpop met synth loops van Explosief! afsluit. Afwisselend, in het Engelstalige deel wat moeilijk op gang komend, maar overtuigend in het Nederlandstalige deel.