9e Kleurentocht SWOS in Reestdal en De Wolden

Voor de 9e maal organiseerde de Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) een kleurentocht om de herfsttinten in het Reestdal in het grensgebied van Overijssel en Drenthe met eigen ogen en benen te verkennen. Start en finish vandaag bij café-zalencentrum Den Kaat in het hartje van het Drentse Zuidwolde.

Vóór achten het gebruikelijke tafereel. Lange afstand wandelaars die maar wat graag willen vertrekken. De drukte ben je na enkele kilometers alweer vergeten. De meesten zie je de rest van de komende 7 uren niet terug. Na eerst door Zuidwolde geslingerd te zijn een ommetje langs de Entekoele, waar een in 1934 aan toenmalig scheidend burgemeester Tonckens geschonken stenen bank staat. Diverse voor mij nieuwe stukken bos bij dit dorp, zoals de maar liefst 11m hoge Falieberg met aan een flank boomstammen die een openluchttheater vormen. Via Steenbergen naar camping Klein Zwitserland, waar een eerste stempelpost is ingericht. Daarna over de N48 en opnieuw bospaden met natuurreservaat Het Zwarte Gat als volgende point of interest.
<set_tag=”9ekleurentocht”>
De Schotse Hooglanders zoeken hier een veilig heenkomen voor de aanstormende wandelaars. Over het viaduct de N48 weer kruisend wacht aan de overzijde van de Ommerweg tussen Balkbrug en Zuidwolde de Buiten Herberg Ter Linde, waar weer gestempeld wordt. Via het landgoed Nolde en Nolderveld gaat het nog een stuk over de Meeuwenweg.

In het buurtschap Fort een wagenrust te hebben. Lekker hete snert en vrolijke organisatoren. Het weer is zonnig en droog, de wandelaars goed gemutst. Vanuit Fort gaat het langs het water richting De Takkenhoogte, waar ik prompt door een persfotograaf voor Afrikaloop wandelaar wordt aangezien.

Bekend terrein natuurlijk hier. Langs het water, vervolgens de heide en heuvels naar de Nieuwedijk, met aan de andere kant het Spookmeer op de Wildenberg. Veel meer Afrikaloop wandelaars hier ook. Zij moeten het zonder bepijling aan de hand van een routebeschrijving uitvogelen, en lopen in fors lager tempo. Geeft niets, want de omgeving is schitterend in de herfst. De kleurentocht slingert terug naar de Nieuwedijk om deze een stuk te volgen en dan weer af te buigen naar Fort. Daar voor de 2e maal de wagenrust aan de ‘t Holweg. Zaten er eerder op de route wat pijlen op een ongelukkige plek en liepen sommige wandelaars dus verkeerd, was hier de routebeschrijving abuis. Rechtsaf in plaats van linksaf (141 in de routebeschrijving), maar dan heb je wel een rustig graspad als vervanging van het op zich kortere stuk over de Drogterweg. Zigzaggend over de Drogtzee, langs het Plattelandsrestaurant Op de Deel.

Net als Het Zwarte Gat en het Bazuinerveld en gelijknamige atelier wandel ik vandaag zij het in omgekeerde volgorde veel van de route die ik op Hemelvaartsdag zelf uitgestippeld had. Via de Kerkweg loop je Zuidwolde weer binnen, waar ik rond 14.50u de 40km afrond bij Den Kaat, ditmaal als eerste van de 40km lopers. De FLAL heeft vandaag een eigen wandeltocht in Stiens, dat scheelt 😉