Wandelen over het Drenthepad van Sleen naar Westerbork

Als 2e etappe van het Drenthepad na Ruinen-Hooghalen vorige week stond Hooghalen – Mantinge vandaag op het programma. Openbaar vervoer van/naar Mantinge is er echter in het weekend niet. Ik heb deze week zitten puzzelen op het eerstvolgende traject, waarheen op zaterdag wel een heen- of terugreis per bus mogelijk is. Het werd Sleen naar Westerbork, waarmee de looprichting ook andersom is dan vorige week.

Wat mis(te) ik daarmee (niet)?
Sleen – Mantinge (20km)

De auto ‘s morgens geparkeerd op de carpool- / parkeerplaats aan ‘t Haantje bij de kruising van de N376 (Nieuw-Amsterdam – Rolde) en N381 (Emmen-Drachten). Handig, want de bussen uit de vier windstreken stoppen er ook. Het miezert, en dus gaat de regenjas direct aan. Die mag drie kwartier later weer uit. Van Noord-Sleen langs de N376 naar het dorp Sleen, een knus brinkdorp met oude boerderijen, een imposante KPN Kerk en afgezien van een enkeling die de hond uitlaat, nog weinig leven.

Door het Westerveld, Kruidhaarsveld en Bennevelderveld langs houtwallen en graspaden. Voorbij de Nieuwe Drosten en Boksloot ligt de havezate De Klencke, het uitgebreide terrein wordt tegenwoordig beheerd door Natuurmonumenten. Bomenlanen, bos en heidevelden.

In Oosterhesselen, het volgende dorp, houd ik na 11km wandelen m’n eerste rust tegenover café restaurant Deen. Zand- en klinkerwegen leiden naar Gees, waar veel oude boerderijen staan, de zuivelfabriek verbouwd is tot wooncomplex en een silhouet van een wandelaar op een paddenstoel staat als markering van de openstelling van het Drenthepad in 1996. Verder over sintelpaden richting het heideveld Hooge Stoep. Eerst loop je langs de bosrand, daarna steek je de paarse heide over naar de boswachterij Gees. Op dit punt is de markering niet helemaal duidelijk. Je moet na het wildrooster linksaf, ik ga rechtdoor en kan me met de kaart in het routeboekje naar de volgende aansluiting op de route brengen.

Het bos wordt verruild voor open akkers vóór Nieuw-Balinge. Midden in het dorpje staat een veen-kiepkar en monument ter nagedachtenis aan de pioniers van eind 19e eeuw in dit gebied. Er wacht alweer een nieuw heideveld, ditmaal het Groote Veld en Mantingerzand. Bij de zwerfkei in Mantinge houd ik rust na 20km wandelen.

Mantinge – Westerbork (20km)

Aan de rand van Mantinge houdt een boer niet alleen een minicamping, maar ook rammen met gedraaide hoorns. Even verderop een bronzen variant van het Bartje-beeld, dat in Assen staat. Ten noordwesten van Mantinge liggen de Mantingerbosch en -weiden, een bijzonder door Natuurmonumenten beheerd terrein met slagen die niet meer in gebruik zijn (hoog gras, wildgroei), maar wel kenmerkende toegangshekken hebben. Een eiken-hulstbos passeer je, helaas niet er doorheen.

Via het buurtschap Bruntinge kom je in het Scharreveld, opnieuw een groot heidegebied, waar het wandelpad de paarse route volgt om het veld te doorkruisen. Met een tunnel steek je onder de N381 door, waarna de laatste paar kilometer naar het centrum van het dorp Westerbork (niet te verwarren en ook niet direct naast het voormalige Kamp) steeds vlotter gaan. In plaats van 15.10u kan ik namelijk de 14.10u Qbuzz bus 22 naar Zweeloo halen.