Tocht om de Noord 2013 – dag 2 van Scheemda naar Delfzijl

Op de 2e dag van het wandelfestival Tocht om de Noord (zie verslag van de zaterdag), draaide opnieuw rond de sporen uit het verleden. De rode draad is dit jaar de tramspoorlijn van de OG, in de volksmond: Ol Graitje. Deze tramspoorlijn dateert uit de jaren 1912 / 1913 en hield halverwege de vorige eeuw op met bestaan.

Weer om 5u m’n bed uit om 5.30u de auto naar Groningen en vandaar over de N360 naar Delfzijl te rijden. De auto kon in de Havenstraat, dichtbij de finishplek, evenementenhal Boegschroef aan de haven geparkeerd worden.

Er waren fors minder 40km wandelaars present rond 6.45u, zodat ik binnen enkele minuten alweer in de bus zat richting Scheemda. Na een klein eind lopen werden we in de Strokartonfabriek De Toekomst ontvangen met koffie en knipte de conducteur het eerste gaatje voor vandaag.

De route voerde niet naar Scheemda zelf, maar direct over de A7 langs statige boerderijen naar Midwolda, langs de Vicarie van Imca Marina, het Landgoed Ennemaborg en de tot restaurant verbouwde boerderij Hermans-Dijkstra. Hoewel nog rustig op zondagmorgen, zijn de straten kleurrijk versierd en van handgemaakte posters voorzien door de plaatselijke schooljeugd. Dan langs het noordelijke strand en marina van het Oldambtmeer, dat werd uitgegraven in het kader van het nog weinig succesvolle Blauwestad project.

In Oostwold is de horeca ook open en verzamelen zich de ‘normale’ kerkgangers. Verderop rust ik zelf bij  vliegbedrijf Tom van der Meulen (Oostwold Airport, wie kent het niet?).


In de Boerderij Van Breunissen mogen we naar binnen, en dat niet de enige stal zijn die we vandaag van binnen zien. Lange wegen met lege akkers aan weerszijden, regelmatig onderbroken door gratis drinken, ei of andere versnaperingen. Via Nieuwolda, waar gestempeld wordt bij Hotel Wilhelmina komen we bij Woldendorp, waar het dorp echt is uitgelopen. Van een in 1923 gestrande luchtballonbemanning, een rij oude tractoren, live muziek aan de weg tot een doorgang van de lagere school en het Dollard College, waar leerlingen en docenten ons willen interesseren voor oude leesboeken tot haarverzorging. Via Baamsum naar Termunten, met 19e eeuwse huisjes, een kerkbezichtiging en veel horecagelegenheden. In Termunterzijl met een haven op de Dollard merk je weer hoe druk het is als wandelaars van alle drie afstanden samen oplopen. De zeedijk, dit stuk gras is 2,5km het enige onverharde stuk vandaag, is behoorlijk filelopen.

Na Borgsweer en Lalleweer is het een stuk doorlopen met industrie aan weerszijden.

Op de wierde van Weiwerd wacht dan zowaar Ol Grait zelf (bekend uit de filmpjes). Even tevoren had ik een boeket in de handen gedrukt gekregen. Zogenaamd net van de schoolreis naar Dierenpark Emmen teruggekeerde kinderen maakten die weer snel afhandig (‘o, dank je voor de bloemen! Het was zo leuk in het Dierenpark!’). Leuk in elkaar gezet. Delfzijl komt in zicht, maar eerst door Farmsum, door de molen en langs de line-dancers de kerk in. Dan de wandelroute over de zeewering langs de haven van Delfzijl, terwijl menigeen bij de Havenstraat al oversteekt naar De Boegschroef, doorlopend langs de Video Clip Folly naar de finish.

Met een complimentenloket, een drumband en binnen de persoonlijke felicitaties plus een medaille van de organisatie.

Mooie, afwisselende tweedaagse met vandaag heel veel versnaperingen gekregen onderweg. Noch mijn eigen bollen en fruit zijn op, evenmin als de helft van de 2l meegenomen drinken.