Tocht om de Noord 2013 – dag 1 van Sellingen naar Winschoten

Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord, dé mooiste ontdekkingstocht van Nederland, gaat dit jaar verticaal door de provincie Groningen: van Drenthe tot aan ’t Wad. De rode draad is dit jaar de tramspoorlijn van de OG, in de volksmond: Ol Graitje. Deze tramspoorlijn dateert uit de jaren 1912 / 1913 en hield halverwege de vorige eeuw op met bestaan.

Deze tweet was 13 maart de prikkel om me bij de laatste 500 aan te sluiten en de 1e Stadsgaten tocht vanuit Rouveen van de SWOS vandaag ervoor te laten passeren. De wandelroute vandaag en morgen zigzagt om het tramtracé mee naar het noorden. En…Ol Grait zelf is erbij. Een andere constante op dit traject is het beekdal van de Ruiten-Aa, verderop Westerwoldse Aa geheten.

5u op en kris-kras door Drenthe en Groningen vanwege de diverse wegwerkzaamheden op de provinciale wegen. De auto kon ik kwijt op een voormalig bedrijfsterrein aan de Parallelweg, dichtbij de finishplek, de oude Tramwerkplaats in Winschoten. Daar konden in ploegen van 50 wandelaars mee met een bus richting Sellingen. Een half uurtje rijden, vanaf camping De Barkhoorn in Sellingen mochten we na het knippen van een eerste gaatje in het ‘Raaisbewies’ zelf op pad. Uniformen van bijvoorbeeld de GADO waren uit de verkleedklerenkist gehaald om in stijl de wandelaars op pad te helpen.

In een kampeerboerderij net buiten Sellingen hebben we in mei 2012 onze jaarlijkse Economentop gehouden met vrienden, afgezien van Bourtange, kende ik het Westerwold nog niet.

Aan horecagelegenheden of andere kansen aan eten en drinken te komen geen gebrek. Van Gon’s TheetoentjeCafé De Heksenketel en Herberg Sellingen direct in Sellingen tot in Winschoten zelf. Het hield niet op. Gratis drinken, chocoladerotsen, snoep, ontbijtkoek en soep. Voor de rest was elk dorp of buurtschap uitgelopen, met slingers versierd, vriendelijk groetend. Aan straat kon je van alles kopen: van eieren, jam en honing, tot lollies, fruitsalade, een stoelmassage, koffie, thee, koek en cake tot brocante. Her en der speakers met muziek in tuinen, musici, koren en brass bands. Van korte verhalen, acteurs in oude werkkleding tot een werkverschaffingsproject in uitvoering.

Onderweg de boeiende landschappen van het Sellinger Zwarteveen, plaatsen als Jipsinghuizen, Plaggenborg, Wollinghuizen, Renneborg, door de manege, over de Camping en langs pannenkoekenboerderij, dwars door grasland bij Oud Veele, bruggetjes over de Aa bij Wessinghuizen en veel gezelligheid bij Burcht te Wedde. De wandeling voerde door (dus niet langs) een manege, diverse dorpshuizen, een schoppenfabriek en kerken.

Er stonden koren in het Dopshuis De Voortgang en Zalencentrum Het Oude Wapen, een tot museum van de 20e eeuw omgebouwde boerenschuur buiten Blijham was opgenomen in de route. En in Winschoten liep de route nog door de Campus Winschoten, kon je een genummerd stickervel plakken die met de inbreng van de duizenden andere deelnemers een door door Marianne Kruijswijk ontworpen kunstwerk oplevert.


Zie ook het fotoverslag van de totstandkoming van dit kunstwerk.De navigator had dankzij de RDS/TMC informatie een betere route voor me terug naar huis, de N969 Nederland uit 😉 Op de snelwegen 130 i.p.v. 70 rijden bevalt me beter.


Zie ook het fotoverslag van A van Drift.