Schiller – Opus

      3 Comments on Schiller – Opus

Schiller OpusVoor Opus heeft toetsenist en producer Christopher von Deylen zich laten inspireren door Claude Debussy, Gabriel Fauré, Edvard Grieg, Modest Moussorgski, Erik Satie en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Een droom waarmee hij al jaren rondliep. Bekende klassieke melodieën bewerkt en verwerkt tot typische Schiller sounds. Ditmaal geen full band, potentiële radiohits of serie bekende vocalisten ditmaal, maar de uitdaging aan klassiek geschoolde musici en Schiller zelf om grenzen te verleggen. Hij werkte samen met de gerenommeerde pianiste Hélène Grimaud op Erik Saties Gymnopädie No.1. De legendarische sopraan Anna Netrebko heeft evenals Schiller een cross-over gemaakt, door voor het eerst op een dergelijk electronica album te verschijnen met een bewerking van Edvard Grieg s Solveig’s Song uit Peer Gynt. Sergej Rachmaninov s „Rhapsody On A Theme Of Paganini op. 43“ en Debussy’s „Rêverie. Albrecht Mayer hoor je op de bewerking van het Zwanenmeer. De eerste schijf opent met de Exposition van Opus en sluit af met de reprise ervan, indrukwekkende soundscapes om je hifi installatie mee te verwennen. Uit Schilderijen van een tentoonstelling van Moussorgski staat de Promenade in Schiller op #7. Dit is géén Kajem (klassieke orgelwerken meet Kayak) of Switched-on Bach van Wendy Carlos. Uit de ‘geleende’ klassieke werken zijn het vaak thema’s of bekende melodielijnen die de basis vormen voor de geheel eigen bewerking. Op de bonus disc die met de limited edition komt, staan 8 extra stukken. De Russchische violiste Diana Tischenko is te gast in de variatie van Gymnopédie no. 1. Verder vind je er variaties van Desert Empire, Swan Lake en Imperial Valley, plus 4 nieuwe stukken: L’Horizon, Bermuda Dunes , Indian Canyons en Desert Horizon, verwijzingen naar de omgeving waar Christopher von Deylen de opnames voor Opus deed: Desert Empire, ofwel de Coachella Valley in Californië. Stuk voor stuk pulserende beat, helaas wel zonder live drumspel, maar een goede basis voor remixes.

Totaal 106 minuten luistergenot verdeeld over 22 nummers. Ogen dicht en concentreren op de muziek. Heel anders en toch ook weer zeker Schiller. Delen ervan zullen dit najaar in de instrumentale Opus Live Klangwelten 2013 tour verwerkt worden.