Popronde 2013 in Zwolle

      1 Comment on Popronde 2013 in Zwolle

popronde logo zwartElke herfst toert een bont gezelschap aan opkomende popbands onder de vlag van Popronde langs diverse steden om in plaatselijke kroegen gratis toegankelijke optredens te verzorgen. Niet de bekende poppodia of zalen dus, maar op een doorgaans te klein podium, beperkt belicht en met eigen versterkers op pad. Voor de bezoekers de gelegenheid om in een festivalopzet een avond te grasduinen langs nieuw talent onder genot van een drankje en de gezelligheid van anderen. Gisteravond was de beurt aan Zwolle. Vooraf  had ik een keuze gemaakt:

maar, om uit een andere Twitter conversatie van zaterdag te plukken

Om 20u stroomden enkele tientallen bezoekers de Statenzaal van het voormalige provinciehuis aan de Diezerstraat (beneden is momenteel nog de openbare bibliotheek, waarschijnlijk vestigt zich binnenkort er een Zara, een gewenste Primark komt niet). Een prachtige zaal met gebrandschilderde ramen met gemeentewapens en uitzicht op de verbeelde geschiedenis van Overijssel, van het evangelie predikende Lebuïnus en Thomas a Kempis in Windesheim zo verder. Onder dit moois de jongens van Long Conversations. Vijf jaar na zijn finale plek in de Grote Prijs heeft singer/songwriter Olaf Caarls (ook harmonica) de band (Closet Orchestra) om zich heen verzameld die zijn nummers verdienen: Edoardo Felici (gitaar), Bastiaan Tichler (bas), Max Anglionin (drums), Sergio Escoda (toetsen)  en Pieter van Vliet (trombone, percussion).

Met niet-aflatend enthousiasme werken de 6 mannen in het grijze gebied tussen indie en folk, in het spoor van bands als Wilco, Death Cab For Cutie en Yo La Tengo. Gisteravond uit respect voor de zaal met stripped versies van liedjes als Your Heart is Mine, Oceans en Josephine. En als er dan toch een vleugel op het podium staat, kan de Nord Electro 3 best even ingeruild worden. Verder trombone in zo’n zaal: leuk, hoor. Nee, Olaf werd nog niet bedolven onder verzoeken om een encore, dus na drie kwartier luistergenot was het voorbij. In oktober verschijnt een nieuw album als opvolger van I’ll Be Drunk When You Call (2011).

In Feestcafé De Twee Heeren in de Voorstraat stond de zwaar door Jimi Hendrix geïnspireerde rock ‘n roll band The Tightropes uit Groningen te spelen. In 2012 kreeg het trio het podium op meer dan 60 shows, zoals 2 keer bij 3FM en een plek op Eurosonic 2013. Marco Boers (gitaar, zang) deed regelmatig de beurtzang met Daniël Cats (bas), terwijl Alan Luring zijn drumkit met plezier bewerkte.

In de Buurt met oude kaarten van Europa aan de wand en veel speciaalbieren van de tap (altijd weer jammer, als je als Bob moet rijden na afloop) in de Luttekestraat gaf gelegenheid aan When We Are Wild om hun intense, sferische pop/rocksongs te etaleren aan een stampvol café. Referenties zijn bijvoorbeeld Bon Iver en Ben Howard. Begin 2012 werkt frontman Hille als vuilnisman om opnames te kunnen betalen, voor mij zou het reden zijn in een interview met bandleden door te vragen.

Met debuutsingle ‘Scuse Me maakt de band een vliegende start: niet alleen worden ze uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, ook wordt de band Radio 2 Talent en 3voor12 Hollandse Nieuwe v/d Maand. En zoals elke avond op Popronde, mocht de synthesizer voor één liedje door een local bespeeld worden, in Zwolle: muziekjesmaker en organisator, en niet te vergeten naamgenoot, Henk Jan ten Klooster.

Voor iets heel anders stapte ik door naar The Living Room aan het Gasthuisplein. Daar speelde Bombilate, die vorig jaar de Haagse Popweek verraste. Funk, soul en jazz rond liefde, vriendjes en groot worden. Lekker gitaartje van Danny van Dien, basspel van Florian Hoogerdijk, slagwerk van Rick Kuyper, swingend toetsenspel van Ruben van Domburg en de alleraardigste frontvrouwe Susan Malaika Bailey. Volle bak, en terecht.

In Bar Stout aan de Kamperstraat zou Proper Outfit komen spelen, maar die had ten opzichte van de planning wat vertraging. Een konijn als poortwachter en roze hoedjes op de hoofden van bezoekers. Voor mij even genoeg leuke indrukken tot zover na een lange zaterdag. Voor wie wilde kon bij het COC verderop in de Kamperstraat tot 4u een Afterparty bezoeken of na afloop terugdenken aan heel andere bezochte bands. Dat is en blijft de charme van Popronde. In ons eigen Balkbrug was er het jaarlijkse beach volleybal festijn met ‘s avonds het Paddy’s Pub Mega Beach Festival met onder meer On The Cover. Muziek van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat 🙂