Hollands-Venetië Wandeltocht

      4 Comments on Hollands-Venetië Wandeltocht

Vandaag werd vanuit de sportvereniging Giethoorn de Hollands-Venetië wandeltocht georganiseerd. Als schaatstocht, dan georganiseerd door de IJsclub Giethoorn zeer bekend onder ijsminnend Nederland, vandaag durfde niet over het water te lopen. Start en finish vormde de kantine van SVGSE, waar vóór achten de tientallen bekende 30-40km lopers zich hadden verzameld voor hun wekelijkse ronde.

Het eerste stuk van de route voerde door Giethoorn zelf, via noord, midden naar zuid. Veel toeristen komen alleen naar de botenverhuurders en restaurants aan het Middenpad of Zuiderpad. Nu was het in heel Giethoorn nog erg rustig. Oostwaarts over het Bovenboersepad en hoge fietsbrug over en over een asfaltfietspad door naar de Veneweg in Wanneperveen.

Na de brug bij De Blauwe Hand opnieuw lange reche stukken, eerst over de Blauwehandweg met aan weerszijden de Belterwijde. Lawaai van passerende auto’s en wat vissers aan de oostzijde vormen de enige afwisseling. Het meer is rustig. Dan de Belterweg om in Belt-Schutsloot te komen. Hier, net als in Giethoorn, een smal asfaltpad langs het water, bruggetje op en af, je ogen de kost gevend aan de huizen rond de wateren. In Op 26 januari 2013 hebben Klazien en ik vanaf hier geschaatst over de Belterwijde.

Alsmaar over asfaltwegen verder, langs de Arembergerweg en Woldweg, met links Zwartsluis en Genemuiden in de verte, rechts De Wieden en voor je Sint Jansklooster. Bij restaurant het Wapen van Utrecht (wie verzint deze uitspanning hier?) kun je na 25km wandelen rusten, maar de verdeling van aangegeven rustpunten is vandaag wat scheef: 7, 25 en 34km. Het is dus maar goed zelf proviand mee te hebben, regelmatig bankjes tegen te komen en als man in het buitengebied geen toilet nodig te hebben. Na de afwisseling van het dorp, variërend van verkoop aan de straatzijde van boerderijen van appels, pruimen en eieren tot de klinkerstraten in het dorp zelf, de voormalige watertoren (Natuurmonumenten baat de toren sinds 2012 uit als uitkijktoren) en vriendelijke mensen, weer het weidse landschap in. Als je wat meer tijd hebt, kun je aan de Kloosterweg het Natuurmonumenten bezoekerscentrum De Wieden aandoen.


Kilometers zigzaggen brengen je namelijk naar de pont van Jonen, dat je in minder dan 1 minuut overzet. Fietspaden leiden verder via de Cornelisgracht naar Dwarsgracht, waar een grote groep wandelaars die kortere afstanden lopen bij restaurant De Otterskooi is beland op het terras, en anderen in kleine groepjes het volgende lintdorp bewonderen. Wat een contrast met uren alleen lopen.

De Oude Kerkweg en het Truilpad zijn weer van het type rechttoe-rechtaan asfalt. Aan het einde wacht Giethoorn-Noord en dus de finish. Grote stukken van de route volgden het nieuwe Waterreijkpad (ben je een ‘asfaltloper’ en vind je het prima om om het Nationaal Park De Wieden lange stukken te lopen, is dit stuk van het 150km tellende wandelpad, dat in 8 etappes is verdeeld, een aanrader). Ook zijn – zeker rond Sint Jansklooster delen van het voor mij nog onbekende Jabikspaad gevolgd. Dat is een 150km lange aanlooproute van St. Jacobiparochie in Friesland naar Hasselt in Overijssel, dat daar doorgaat naar Santiago de Compostela.Zie ook de mogelijkheid van de Groene Wissel Giethoorn.