David Bronkhorst – Het geheim van Carré

hetgeheimvancarrekleinIn de historische roman Het geheim van Carré duik je in het levensverhaal van Isaac Schuitenvoerder, zoon in een  19e eeuwse getalenteerde paardenkunstenaarsfamilie Blanus. Hij wil hogerop, van de kermissen naar het circus. Met zijn jeugdliefde Theresia, bij wie hij nog vóór het trouwen een kind verwekt, en dus met tegenzin door de dienstdoende rabbijn getrouwd wordt, jaagt Isaac zijn ambitie na. Eerst als stomdronken Zeeuwse boer, waarmee hij niet alleen de aandacht van circusdirecteur en leeftijdsgenoot Oscar Carré trekt, maar ook bijvoorbeeld Koning Willem III. Het is de reden waarom het huidige theater Carré aan de Amstel het predikaat Koninklijk draagt, maar ook de start van een gezamenlijke tour door Europa, eerst als Zeeuwse boer, later de nog bekendere act Domme August. Na een treinongeluk op 22 mei 1891 bij Kirchlängern waarbij de vrouw van Oscar Carré, Amalia Salomonsky, omkomt, is Schuitenvoerder fysiek niet meer in staat op te treden. Drankverslaving en de alsmaar naar een nieuwe act snakkend publiek leiden tot het aan lager wal komen van Isaac. Zijn dochter Elisa is intussen naar New York geëmigreerd en maakt er carrière als danseres. Begaafde kleindochter Trees trouwt met acrobaat Tile en ook zij maakt furore in Amerika. Kleindochter Jeanette is niet voor het circus in de wieg gelegd. Dat valt Isaac moeilijk. Na August en het circus vaarwel gezegd te hebben, start hij een café tientallen meters van het na het rondreizende circus en een houten circuspaleis aan de Amstel opgetrokken stenen gebouw. Met het café wil het niet vlotten, Theresia komt te overlijden en pogingen van Oscar Carré, jeugdvriend Pohlmann of zijn kinderen om papa er bovenop te helpen, halen niets uit. Isaac maakt nog eenmaal carrière, als kaartjesknipper. Een goed geschreven pageturner vol avontuur, tegenslag, (heimelijke) liefde, familieleven en een als enige uitgediept karakter van Isaac.

Over de auteur

David Bronkhorst (1973) is reisjournalist voor onder andere Het Parool en Sp!ts. Met het levensverhaal van zijn over-, over-, overgrootvader Isaac Schuitenvoerder debuteert Bronkhorst als romanschrijver.