CHVRCHES – The Bones of What You Believe

The+Bones+Of+What+You+BelieveNa enkele EP’s (Recover, EP, Gun Remixes) en hitsingles The Mother We Share, Lies, Recover en Gun is de Schotse synthpop band CHVRCHES over de brug met een volledig studioalbum als debuut. Dat 2 andere synthpop favorieten van me, Schiller en The Echoing Green deze Schotse talenten volgen op Soundcloud, verbaasde me niets. En hoewel je misschien vanwege de religieuze termen denkt…is de band duidelijk: “There was no conscious choice to have something with religious connotations, because that’s not the way any of us are leaning, but just to have a strong vibe that could be interpreted in many different ways.” The Bones of What You Believe bevat alle liedjes van de EP’s en natuurlijk veel meer. De 25 jarige Lauren Mayberry (lead vocals, synthesizers, voorheen in Boyfriend/Girlfriend en Blue Sky Archives), Iain Cook (synthesizers, guitarbas, zang, voorheen actief in de rockbands Aerogramme en The Unwinding Hours) en Martin Doherty (synthesizers, samplers, zang, eerder tourend met The Twilight Sad). De mid-tempo pulserende pop in The Mother We Share (but never keep) opent. Zit dat wijsje eenmaal in je hoofd, gaat het tempo voor Sink wat omhoog, op m’n speler trouwens ook het volume. Met Gun is het opnieuw raak. De baslijn doet het hier, de staccato zang van Lauren Mayberry begint intussen te winnen. Tether begint ruimtelijk, de bas- en drumlijn komt en gaat; zo’n heerlijk ritme voor ‘s avonds in de auto, of zaterdagmorgen ‘in de maat’ te wandelen. De arpeggio’s doen hier nog wat denken aan Swimming With Dolphins of de kenmerkende lijnen in de eerdere Owl City albums, maar dan ‘warmer ingekleurd’. Lies is voor dit album opnieuw opgenomen, wat zwaarder aangezette versie ten opzichte van de single.

Met Under The Tide is Doherty aan de microfoon, goed voor de afwisseling; de arpeggio’s op de voortstuwende beats zijn ‘here to stay’, net als in het iets langzamere Recover. Een vettere knipoog naar de 80’s computerbas zit in Night Sky. Erfenissen uit de industrial tijd van 2 decennia geleden hoor je in Science/Visions, een vrouwelijke variant van VNV Nation zo. De kruisbevstuiving ervan met dubstep en Casio-sounds levert Lungs. Opnieuw terug naar de 80’s in By The Throat. Ook met wat langere uithalen blijft Lauren bij stem. You Caught The Light beproeft je bas speakers. De soundscapes met diepe bassen, schurende gitaar samples en vocalen uit de keel van Doherty zijn in elk geval een verassende afsluiter van de standard edition. De deluxe edition, bijvoorbeeld op iTunes te krijgen, levert je 2 extra songs, 2 remixes en 2 live video’s. Strong Hand is lichtvoetiger, opener, de eerste minuut dichterbij Ellie Goulding of LIGHTS, maar daarna weer onmiskenbaar de sound van dit album. Broken Bones heeft donkere bassen en EBM beats als basis en is zo open gehouden, dat mixers er zeker wat mee kunnen.

Van Gun is de funky Londense KDA remix van 6:15 meegeleverd en We Were Promised Jetpacks verzorgden de bijna 6 minuten tellende remix van The Mother We Share vol samples en swingende beat. Live video’s van Recover en The Mother We Share, met snelle camerawisselingen opgenomen in Village Underground completeren de set.

De band opent zelf dit jaar regelmatig voor Depeche Mode.  Op dinsdag 22 oktober ga ik CHVRCHES live bekijken in De Melkweg, Amsterdam. Het concert is al uitverkocht 🙂 Je hebt een herkansing op 17 maart 2014. Dan staat de band in Paradiso. Kaarten zijn sinds 27 september 2013 in de voorverkoop.