Wandelen op het Drenthepad van Ruinen naar Hooghalen

Ik wandel regelmatig in Drenthe, de zuidgrens van deze provincie ligt slechts enkele kilometers ten noorden van Balkbrug. Voor mijn verjaardag heb ik het routeboekje van het Drenthepad gekregen om in etappes met dit streekpad weer delen van Drenthe te verkennen die ik nog niet ken of juist in een andere looprichting gedeeltelijk gezien heb. Vandaag de 40km van Ruinen naar Hooghalen.

Ruinen – Beilen (20km)

‘s Morgens even voor 7u de auto geparkeerd achter de Brink in Ruinen. In een zucht ben je het dorp uit, naar het noordoosten via (on)verharde weggetjes langs het buurtschap Engeland, de plaatselijke molen De Zaandplatte richting het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Uitgestorven nu, terwijl je op een doorsnee zondagmiddag hier ‘over de hoofden kunt lopen’. Het regent af en toe op de zandweg langs de schaapskooi en Benderse Berg (waar de schrijver Anne de Vries werkte). In het lange gras van het Smitsveen krijg ik smerige benen, onvermijdelijk als je vanwege de temperatuur niet in een lange broek wilt rondstappen.

Via fiets- en wandelpaden van het het Lheederzand (bospercelen), het Lange Veen en Diepveen passeer je de weg tussen Dwingeloo en Spier (aansluiting A28). Het noordelijke deel van het Nationaal Park Dwingelderveld brengt opnieuw afwisselend bos en heide. Volop paddenstoelen, bessen en bramen, vlinders, torren, schapen en reeën.

Bij Lheebroek gaat een viaduct over de A28 en dan merk je meteen het effect van de nieuwe geluidswal langs de snelweg. Op het Terhorsterzand, een heideveld en in ontwikkeling zijnde natuur (lees: afgegraven nu nog kale zandvlakte in afwachting van zaadschietende planten en hemelwater om de vennen te vullen) ook de eerste wandelaars die het Drenthepad de andere kant nemen. Enkele kilometers gaat het Drenthepad gelijk op met het Westerborkpad om bij het station Beilen uit te komen.

Beilen – Hooghalen (20km)

Dwars door het centrum van Beilen en wat woonwijken, het distributiecentrum van de Jumbo en een graspad langs de snelweg steek je de A28 weer naar het westen over om over de klinkerweg door het buurtschap Brunsting te wandelen. Net als op veel andere plekken vandaag kun je her en der eieren, sla, tomaten, pruimen, courgettes en kalebassen aan de straat voor een prikkie kopen. Verderop ligt in de heide van het Westerveld rond de Brunstinger plassen. Behalve enkele ruiters ben ik in de verre omtrek de enige. Over fietspaden – en anders wordt het niet meer op dit traject – via het Zuid-Hijkerzand, het Oranjekanaal over het Hijkerveld en Noorderveld, vele hectares gras en heide die je vanaf een betonnen fietspad, dat het terrein zigzaggend doorkruist, mag bekijken.

Over de Laaghaler Es en de snelweg beland je in Hooghalen, waar je met de bus naar Assen of Beilen kunt.

Het snelst was voor mij de bus 23 naar Assen, daar de trein naar Hoogeveen (dankzij de spoordeelweken mag ik vandaag 1e klas reizen voor de prijs van 2e klas) en dan de bus 32 naar Ruinen terug. Waar de lucht vanochtend nog grijs kleurde, staat de kerk aan de Brink nu in de volle zon. Volgende week verder, van Hooghalen naar Mantinge.