Wandeling rond het Ketelmeer

Met de drooglegging van Oostelijk Flevoland in 1957 ontstond het Ketelmeer tussen het Zwarte Meer, de monding van de IJssel en het IJsselmeer (westelijk van de Ketelbrug waarover de A6 van en naar de Noordoostpolder gaat). Een aantal jaren geleden was ik als onderdeel van een projectuitje met een boot vanuit Kampen voorbij het IJsseloog naar de Ketelbrug en retour gevaren. Het gebrek aan uitgezette wandelingen in het noorden van Flevoland (tussen Lelystad en de Roggebotsluis), terwijl er vanaf de Roggebotsluis naar het noorden langs het Vossemeer toch een behoorlijke bosrand ligt, intrigeerde me. Overigens zijn ook in het zuiden van de Noordoostpolder en op het Kampereiland, de eigenlijke IJsseldelta, geen echte wandelroutes te vinden. Zodoende heb ik dit voorjaar het plan opgevat dan maar zelf een ronde Ketelmeer in elkaar te zetten, deels als training/onderhoud van een langs afstandswandeling, maar ook zeker te genieten van zon, bos, dijken en water.

Roggebotsluis – Ketelbrug (22,5km)

‘s Morgens vroeg de auto geparkeerd bij restaurant Roggebot House tussen Roggebotsluis en het asielzoekerscentrum Dronten. Vanaf de N307 rechtsaf het eerste wandel-/fietspad volgend, alsmaar rechtdoor over grind en steengruis (dus niet het fietspad later linksaf). Elk perceel is anders bebost. Het ene moment halfopen, daarna donker naaldbos, dan weer loofbos. Een zeearend heeft er gebroed en dus is de westzijde van het bosgebied verboden toegang. Ik heb er geen last van. In het noordelijk deel van het Roggebotzand is het Wilhelminabos ingericht om je aan kanker verloren geliefde een herinneringsplek te geven. Per jaartal zijn in dit deel van het bos eigentijdse ‘monumenten’ te vinden: bloemen, bomen, tegels, houtsnijwerk, van alles. Ik besluit een ommetje door het terrein in te lassen. Bij toeval kom ik ook in het Roggebotveld, een moerasgebied, zoals dat er vóór de inpoldering ook moet zijn geweest. Het is even zoeken naar de ‘uitgang’ van het bos om op de Vossemeerdijk te komen. Vandaar is het alsmaar rechtdoor. Scheepvaart, vogels en dode vissen naast en op de dijk. Bij Ketelhaven is het nog uitgestorven. Koffie bij Lands End zit er dus niet in.

Verder over de dijk. Afgezien van een enkele auto of sportfietser is het stil. In de verte doemt de Ketelbrug op. Het blijkt weer lastig de afstand goed in te schatten. Vlak voor de brug ligt nog een bos Kamperhoek. Het (in onbruik geraakte) Flevopad kruist hier de opvolger LAW 1-2 Pionierspad. Aan het strand Kamperhoek aan de Oostelijk Flevoland-zijde ontbijt een aantal kayakkers. Stoer om hier te varen! Aan de overzijde van de in 1970 opgeleverde verbinding tussen Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, de Ketelbrug, rust ik kort op het zandstrand Zwolse Hoek.

Zwolse Hoek – Ramspolbrug (12,5km)

Indringend zijn de geuren die schaapskudde langs de Zuidermeerdijk verspreidt. Waar aan de Vossemeerdijk niet gerecreëerd wordt, passeren hier met regelmaat fietsers. Bij het punt, waar in 1940 de dijk gesloten werd, staat een gedicht van Remco Campert, een maquette van de Noordoostpolder en gereedschap. Schokkerhaven heeft een strand en een marina. Wonen kan er ook, met de boot dichtbij: handig. Het pad naast de dijk komt steeds hoger te liggen, zodat je ook de boerderijen in de polder beter kunt bekijken. Voor de verbinding tussen Kampen en Ens is een nieuwe brug aangelegd. De nieuwe, duurzame en veilige Ramspolbrug vraagt een aantal trappen, maar dan loop je fluitend naar Overijssel. Naast de brug ligt de Balgstuw, een opblaasbare stuw, een fraai staaltje Nederlands watermanagement. Aan de andere kant het Zwarte Meer en nog wel de uitkijktoren die bij de oude, inmiddels bijna helemaal gesloopte oude brug hoorde.

Rechterveld – Elandbrug – Kampen – Roggebotsluis (17 km)

De IJsseldelta ten westen van de N50 heet Rechterveld. Te voet volg ik het fietspad langs en over de IJsseldijk. Ter nagedachtenis aan de lokale vogelaar Jan Nap is een observatietoren ingericht. Op de rivier zelf veel recreatievaartuigen om naar te kijken. Op de met Google Maps uitgezette route had ik bedacht de Elandbrug te kunnen nemen voor het laatste stukje langs het Vossemeer terug naar Roggebotsluis.

De eerstvolgende brug over de IJssel is de Stadsbrug in hartje Kampen, 5km verderop. Er zit in deze omgeving niets anders op dan door te stappen. Het is mooi weer, dat scheelt. Via de sluis over het Ganzendiep die hier in de IJssel uitkomt. Vlak voor de Stadsbrug nog maar even gerust. Dan zo recht mogelijk het gezellige centrum door. Dat gaat verrassend goed. De Broederpoort had ik nog nooit gezien, nu dus wel. Zo gauw ik het bordje Flevoweg zie, weet ik dat ik goed zit. Die kun je gewoon blijven volgen. Naast de hardlopers en sportieve fietsers veel asielzoekers op weg naar of terug van Kampen, een gangbaar beeld op deze weg. Het valt op dat de Afrikanen vriendelijk in het Engels groeten en het fietsen goed beheersen, waar anderen nog moeite hebben met de beheersing van hun tweewieler en me in bijvoorbeeld het Arabisch iets toeroepen. Met de sluis weer in beeld is ook de auto weer binnen bereik.