Nils Roemen & Fanny Koerts – Durftevragen – De kracht van sociale overwaarde

DurftevragenhetboekNils Roemen & Fanny Koerts kunnen honderduit vertellen over het succes van #durftevragen (vaak afgekort tot #dtv) en hun dienstverlening rond het concept durftevragen.com, het voornamelijk via Twitter droppen van een vraag en ergens vandaan door mede-twitteraar(s) antwoord(en) krijgen. Als je niet(s) vraagt, krijg je ook niets of weinig. De kunst is dus vragen, en als het even kan goede vragen stellen. Sociale netwerken kunnen hun meerwaarde tonen door jouw idee aan te vullen, vraag te beantwoorden, je in contact te brengen met een goeroe, etc.

Sinds de eerste druk in oktober 2011 is het benutten van de wisdom of the crowd een blijvertje. Mensen willen elkaar best helpen. De vraag om een geldelijke beloning is niet zo belangrijk, diverse auteurs hebben recentelijk duidelijke taal gesproken over wat ons werkelijk motiveert. Denk aan We hebben er zin in! van Hans van der Loo, Daniel Pink – Drive of Martijn Aslander – Easycratie. Waardering voor je kennis en kunde is ook wat waard. Deze overwaarde kan dan gedeeld worden, zonder per se ‘voor wat hoort wat’ te verlangen. Tegelijkertijd zijn we als Nederlands collectief verleerd om hulp te vragen en lossen we onze problemen het liefst zelf op. Zonde van de energie, geld en tijd die ermee gemoeid is. Als je hulp mobiliseert, krijg je meer voor elkaar, tegen lagere kosten dan ooit tevoren. Dat is het rendement van het durftevragen-concept.

Het boek kun je gratis downloaden of via Managementboek.nl aanschaffen. En neem vooral in de praktijk de proef op de som. Stel vragen en/of beantwoord vragen van anderen via #dtv of #durftevragen. En ja, natuurlijk is er veel kaf tussen het koren, zeker bij een niet gemodereerd fenomeen als Twitter. Je hebt en kunt niets met:

Deze vraag moeten betrokkenen onderling in een (telefoon)gesprek beantwoorden. Even verderop:

of de eenvoudig te ‘verhelpen’

https://twitter.com/TamaraDijkstrax/status/286525984885309440

Beter aangescherpt zou moeten zijn

terwijl de volgende wel weer voor het inkoppen is

Over de auteurs

Nils Roemen is samen met Herman Dummer bedenker en grondlegger van Durftevragen. Hij wordt gedreven door het verbinden van mensen en waarde waardoor dingen makkelijker, sneller en wél lukken. Nils geeft lezingen en workshops op gebied van Netwerkdynamica, Co-creatie, en waarmaken. Hiernaast is Nils een van de initiatiefnemers van Nijmegen in Dialoog. Meer op nilsroemen.nl en @roemen.

Fanny Koerts is in 2004 afgestudeerd op het gebied van talent- en motivatie ontwikkeling bij jongeren. Daarnaast heeft ze zich de laatste tijd steeds meer verdiept in sociale dynamica en het verbinden van mensen, ideeën en informatie. Meer op fannykoerts.nl en @fannykoerts.