Kastelen en kerken in Boheems Paradijs

Net als elders in Tsjechië zijn her en der kerken, burchten, kastelen en ruïnes te vinden. Sommige zijn alleen van buiten te bekijken, andere kun je al dan niet onder begeleiding van een gids ook binnen bewonderen. Van de deze zomer bezochte exemplaren in het noordwesten van het land, het Boheems Paradijs, maak ik je graag deelgenoot.

Slot Sychrov

Het staatsslot Sychrov aan de A35 tussen Liberec en Turnov kost voor een gezin CZK 400. Wil je ook binnen fotograferen ben je nog eens CZK 100 kwijt, het parkeren van je auto kost CZK 50. Daarvoor krijg je ook wel wat te zien! De voorganger van het huidige slotgebouw was een barok slot uit 1690-1693, gebouwd door Jan Jakup Lamott van Frintropp, destijds eigenaar van het landgoed. In 1820 kocht de vorst Karel Rohan, een Franse edelman het slot en landgoed aan, en breidde het uit in de empirestijl. In de 2e helft van de 19e eeuw verbouwde neef en opvolger Kamil Rohan het slotgebouw in de stijl van de romantische gotiek. De familie Rohan bewoonden het slot van Sychrov tot aan 1945, toen al hun bezittingen in het toenmalige Tsjecho-Slowakijke werden geconfisqueerd op basis van de zogenaamde Beneš-decreten.
In het slot is een kapel van de Maagd Maria Hemelvaart, traphal, salons, werk-, speel- en slaapkamers, een Chinese kamer en bibliotheek te vinden. Gescheiden vleugels voor de vorst en vorstin, en slechts één kachel. De Rohans gebruikten het slot dan ook jaarlijks tot de herfst om vervolgens uit te wijken naar hun Praagse paleis. Achter het slot een ruime tuin met orangerie (tegenwoordig restaurant). Hoewel de gids Tsjechisch spreekt tijdens zijn uur durende rondleiding, krijg je een keurige Nederlandse vertaling op papier mee.

Slot Lemberk in Jablonné v Podještědí

Oorspronkelijk werd het slot Lemberk aan de weg naar Zittau gebouwd ter bewaking. In de voorbije eeuwen bleef alleen de toren bewaard en bouwden onder meer de familie Van Breda in rennaissance en barokstijl aan de huidige vorm. Het sinds 1945 aan de staat vervallen kasteel is na grondige verbouwingen nu een aantal jaren opengesteld voor publiek. Vanaf de binnenplaats kun je met een Tsjechische gids voor een beperkte tour van 50min of een uitgebreide rondgang van 70min door het kasteel. De kamers zijn per periode ingericht, van eenvoudige keukens uit de Middeleeuwen tot administratieve ruimtes uit de 19e eeuw. Delfts blauw met Rembrandt van Rijn afgebeeld, huiden van everzwijnen en herten op de vloer, trofeeën aan de muur, een plafond met Duitstalige sprookjes of Turkse steenkachels. Van het (niet publiek toegankelijke) kasteel Neue Falkenburg (Nieuw Valkenburg) werden stukken inrichting overgehaald om hier tentoongesteld te worden. Een gezinskaart kost CZK 320 voor de uitgebreide rondgang. Helaas legt de gids alleen Tsjechisch uit. Je moet het zelf doen met de uitleg op een Engelstalig en Duitstalig papier. De Duitse versie is het meest uitgebreid van de twee. De spraakwaterval van de gids doet vermoeden dat hij zelf nog 3x zoveel verteld heeft.
<set_tag=”lemberk”>

Basiliek van St. Lawrence en St. Zdislava in Jablonné v Podještědí

Een paar kilometer verderop in het stadje Jablonné v Podještědí zelf ligt de niet te missen rood-witte basiliek die gewijd is aan de heiligen Lawrence en Zidslava. Laatstgenoemde gebruikte volgens de overlevering het water uit de nabijgelegen bron om genezing te brengen voor oogziekten. Het donkere meer op zo’n 300m afstand is de natuurlijke tegenhanger ervan: zo dood als een pier. Op 21 mei 1995 verklaarde Paus Johannes Paulus II Zdislava van Lemberk heilig en kreeg de kerk de titel van Papal Basilica Minor of St. Lawrence and Zdislava. Tegenwoordig wordt er sacrale kunst tentoongesteld. De basiliek kun je ‘s morgens en ‘s middags na lunchtijd van binnen bekijken. De basiliek is opgenomen in de culturele route Via Sacra, dat heiligdommen in het zuidoosten van Duitsland, zuidwesten van Polen en noordwesten van Tsjechië met elkaar verbindt.

Veel meer vakantiefoto’s dan de paar in dit bericht vind je op Flickr.